Новото "оръжие" на Роджър Федерер

галерия:

снимка: БГНЕС/EPA

И на 34 години Роджър Федерер не спира да се учи. Срещу най-силния в момента - Новак Джокович, швейцарецът измисли нова тактика с цел да спечели 18-ия си турнир от Големия шлем на започващия в понеделник Ю Ес Оупън.

На финала в Синсинати сърбинът изглеждаше безпомощен и загуби с 6:7, 3:6. Преди това Федерер срази също в два сета Анди Мъри и го изпревари за №2 в света. Какво е новото в играта му? При всеки втори сервис на Джокович швейцарецът правеше крачки напред и атакуваше мощно. Въобще не употребяваше защитни ретури. Световните корифеи отбелязаха - никога друг тенисист не е играл толкова офанзивно. „Този удар е произведен в Швейцария“, възкликна коментаторът на националната телевизия Щефан Бюрер.

„Роджър просто бе прекалено добър“, каза Джокович, който отново не успя да спечели турнира в Синсинати, който е от сериите Мастърс 1000. А Федерер триумфира на този корт за рекорден 7-и път. „Явно ще трябва да го изчакам да се пенсионира и чак тогава ще спечеля в Синсинати - каза още Джокович, който има пет загубени финала. - Федерер е спечелил и седемте мача за титлата тук. Увереността му е направо впечатляваща.“

„На тренировки опитах да играя по този начин, но беше на шега - призна Роджър. - Но явно се получава. Най-важна е реакцията. Трябва ми обаче още време да осъзная дали мога да играя по такъв начин.“

4146965

В директните мачове между Федерер и Джокович швейцарецът пак поведе с 21:20. Последният двубой между тях бе финалът на „Уимбълдън“, спечелен от Ноле в 4 сета. Но сега Джокович падна във втори пореден дуел за титлата - миналата седмица сърбинът загуби от Мъри в Монреал.

4146966

Серина няма спирачки

Серина Уилямс няма спирачки в подготовката си да стане първата дама след Щефи Граф, която е спечелила Голям шлем. Американката сравнително лесно победи Симона Халеп (Румъния) с 6:3, 7:6 на финала на турнира в Синсинати. „Окей съм с напрежението за Голям шлем“, каза Серена.

Уилямс вече има 69 титли във веригата, които я нареждат на пето място във вечната ранглиста. Първа е Мартина Навратилова със 167.

"Труд"