Новак Джокович спаси резила в доиграването с Кевин Андерсън

галерия:

снимка: БТА/XINHUA

Световният №1 Новак Джокович се превърна в последния 1/4-финалист на третия за годината турнир от Големия шлем Уимбълдън, след като днес в доиграването на мача си с Кевин Андерсън спечели решителния пети сет със 7:5.

Първият сет между двамата се разви без нито един пробив и американецът спечели тайбрека с 8:6, като по нищо не отстъпваше на бойния дух и уменията на по-високопоставения си съперник.

Андерсън проби за 3:1 във втория сет и зрителите започнаха да предвкусват изненадата, но Ноле изравни моментално с рибрейк. При 6:5 в своя полза Андерсън стигна до два сетбола, но Джокович отново демонстрира самообладание и ги отрази, за да се стигне отново до тайбрек.

Вместо да се възползва от аванса си при 4:0 в дългия гейм обаче, Ноле допусна обрат и загуби и втората част. Само за 24 минути обаче третият сет отиде на сметката на Джокович, който нямаше намерение да губи толкова лесно трофея си и явно бе преодолял разочарованието от двата изпуснати тайбрека – 1:2 след 6:1 в полза на сърбина.

4144589

В третия гейм на следващата част Ноле проби и в последствие спечели сета с 6:4, за да се постави в далеч по-добра изходна позиция в утрешното преиграване.

Днес двамата изленаха на корта да завършат започнатото и през първите два гейма нямаше нищо интересно - лесно спечелени точки и бързо 1:1. В третия гейм на решителния сет Джоко се добра от 40:15 до равенство, но сервисът бе този, който спаси южноафриканеца в ситуацията, за да поведе отново с 2:1.

Последва най-интересния гейм до този момент. Андерсън поведе с 0:30, а след грешка на Джокера се стигна до две точки за пробив при 15:40. Все пак той показа защо е №1 в мъжкия тенис и с мощни удари изравни, а след това и спечели подаването си.

Равенството се запази до 5:5, когато №14 в света буквално рухна на корт №1. При резултат 15:15 той направи две двойни грешки и Ноле получи първи точки за пробив. Още първата бе реализирана с прекрасен уинър, но при собствен сервис той имаше проблеми. Андерсън поведе с 0:30, но това само мотивира Новак, който впрегна всичките си сили и обърна развоя на гейма, а с това спечели и мача след 7:5 в петия сет.

4144588