Гришо трябваше да се изпоти за втора победа на Уимбълдън

галерия:

снимка: БТА/AP

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се нуждаеше от 2 часа и 11 минути, за да елиминира американеца Стийв Джонсън, но го направи с чиста победа в рамките на три сета и се класира за третия кръг на Уимбълдън.

Следващият опонент на хасковлията ще бъде друг поставен в основната схема – 21-ият Ришар Гаске, който също като Гришо се отличава с изпълнение на бекхенд с една ръка, а по-рано днес елиминира Кени дьо Шепе.

Григор надделя трудно в първия и третия сет срещу Джонсън, който се представи достойно, предвид факта, че имаше само една победа на Уимбълдън преди началото на тазгодишното издание.

Първият и третият сет бяха решени след тайбрек, като особено първият бе крайно драматичен и продължи близо час. В крайна сметка след 7:6(8), 6:2, 7:6(2) фаворитът на публиката и букмейкърите продължи в следващата фаза, отново без да допусне загуба дори на сет.

4144230

Първи сет

1:0 - Григор Димитров не започна по най-добрия начин мача и въпреки че реализира ас още с втория си сервис, попадна в капана на ретурите на съперника, който бързо стигна до две точки за пробив. Гришо ги отрази и двата с по-съсредоточено подаване, а за 40-40 направи отлична комбинация от форхенд-мрежа.

Когато сервираше за спечелването на гейма, Димитров бе прекъснат от странно съобщение през колоните на корта, в което някакъв човек бе привикан в кухнята. Очевидният технически гаф разконцентрира Гришо и той направи двойна грешка. В крайна сметка след 7 минути българинът най-накрая успя да поведе в резултата.

1:1 - Джонсън имаше далеч по-малко проблеми да спечели подаването си, въпреки че Гришо на два пъти повеждаше, но в крайна сметка не стигна дори до точка за пробив.

2:1 - Димитров също не демонстрира трудности при своя втори сервис гейм и не допусна дълги разигравания, като този път сервисът му служеше далеч по-добре.

2:2 - Вторият сервис-гейм на Джонсън не се разви по вкуса на американеца, който трябваше да премине през дюс, за да го спечели, но все пак се възползва от два удара в мрежата на Гришо, за да изравни.

3:2 - Димитров не даде дори точка на съперника си, като отново го разиграваше по ширината на корта и използва типичната за трева комбинация сервис-мрежа, за да наложи преимущество.

3:3 - Джонсън също се възползва от спецификите на настилката и не даде шанс на Гришо дори да си помисли, че може да направи пробив. Двамата продължаваха с размяната на бързи сервис-геймове след 7-минутния първи.

4144208

4:3 - Григор спази тенденцията да не допуска изненада при свое подаване и сравнително бързо си върна аванса в резултата, колкото и условно да звучи това при липсата на пробиви.

4:4 - Григор поведе с 0-30 след великолепен минаващ бекхенд по диагонала и непредизвикана грешка на съперника, но отново не можа да докара нещата докрай и пак не стигна дори до възможност за пробив.

5:4 - След като мачът така или иначе се развиваше без шансове за брейк (с изключение на двойната възможност за Джонсън в първия гейм), Гришо поне успя да постави противника си в положение на сервиране за оставане в сета.

4144209

5:5 - Джонсън не трепна пред предизвикателството и отново с добро движение по корта и излизания до мрежата успя да изравни резултата, печелейки ключовия десети гейм.

6:5 - Гришо бързо си върна аванса и отново постави съперника под напрежение, като в процеса направи грешка от бекхенд от основната линия, но използва правилно "ястребовото око", за да отбележи ас, пропуснат от съдията.

6:6 - Димитров усети възможността да приключи мача преди тайбрека, когато поведе с 30-15, но след това загуби най-дългото разиграване в мача към момента от девет удара. В крайна сметка американецът не допусна повече отпускане и вкара срещата в тайбрек в първия сет.

4144207

Taйбрек - при 5:6 Джонсън първи стигна до сет-пойнт, но трябваше да разчита да прави мини-пробив на Гришо, чийто първи сервис не бе на нивото от предишния мач, но вторият създаваше неочаквано много проблеми на американеца. Все пак, Григор стигна също до сет-бол, който не можа да реализира заради късметлийска точка на съперника.

При 8:8 Гришо направи великолепна точка от бекхенд от почти безнадеждна ситуация, като чрез "ястребовото око" за пореден път опроверга решение на съдията. Реферът обаче нареди преиграване на точката и не даде аванс на Гришо, което подразни българина, но той нямаше какво да направи.

В крайна сметка само една-единствена непредизвикана грешка от страна на Джонсън бе достатъчна на Гришо, за да спечели изключително важния първи сет, и то по толкова драматичен начин - 10:8.

Втори сет

2:0 - Григор започна страхотно втория сет и индикира, че ще се нуждае от далеч по-малко време, за да го приключи. Куп непредизвикани грешки (включително двойна от сервис) на американеца позволиха на Димитров да направи пробив още в първия гейм. След това българинът го затвърди безпроблемно със спечелване на своето подаване без никакво напрежение.

2:1 - Тъкмо когато мачът надвиши един час игрово време Джонсън колебливо успя да спечели подаването си, като последната точка можеше да отиде и на сметката на Гришо, след като американецът направи грешка в близост до мрежата, но извади късмет.

3:1 - Димитров не даде точка на съперника си при сервис-гейма си, като демонстрира най-доброто, на което е способен от бекхенд. След края на гейма българинът смени ракетата си.

4144206

4:1 - Американецът определено не бе на нивото от първия сет и продължаваше да подарява точки на Гришо с непредизвикани грешки. Именно с поредната такава Димитров направи категоричен втори пробив на нула, за да поведе убедително в резултата след само 17 минути игра.

5:1 - Гришо вече играеше без напрежение и си позволяваше да експериментира със сервиса си, но всякакви отигравания му се получаваха за сметка на разколебания американец.

5:2 - Джонсън демонстрира по-качествен тенис в седмия гейм и спечели едно от дългите разигравания в мача с разнообразена арсенал от удари, който принуди Гришо да прави шпагат до мрежата, за да се опита безуспешно да спаси топка. В крайна сметка обаче за всички бе ясно, че вторият сет се доиграва.

6:2 - С малко повече усилия, отколкото се предполагаше, предвид развитието на сета, Григор затвори частта, като отново не пропусна възможността да покаже качествата си на бекхенд.

4144224

Трети сет

0:1 - По подобие на втория сет, Григор започна силно при подаване на съперника си и си осигури троен шанс за моментален брейк, благодарение на великолепни изпълнения от форхенд от основната линия. Джонсън обаче събра достатъчно концентрация, за да осъществи впечатляващ обрат и да опази подаването си, с което избегна ранно изоставане.

41442111:1 - Григор изостана с 0-30 след добри две отигравания на Джонсън, но не позволи изненада, като отново бекхендът му влезе в употреба в най-важния момент, за да предотврати повече усложнения.

1:2 - Джонсън отново изглеждаше с контрол върху сервис-гейма си, благодарение и на 15-тото си успешно (от 23 опита) излизане на мрежата. Гришо обаче се върна в играта със зрелищен бекхенд-смач, последван от безмилостен форхенд в обратния диагонал. Американецът обаче доминираше отново на сервис в последвалия дюс и не позволи обрат.

2:2 - Гришо бързо върна жеста на съперника си и спечели убедително подаването си, като направи 11-ия си ас за деня, най-бързият от които със скорост 220 км/ч.

2:3 - Джонсън запазваше интригата в сета, явно отърсил се от разочароващата втора част. Американецът продължаваше да залага на комбинацията сервис-воле, защото тя единствена от самото начало на мача не му изневеряваше.

3:3 - Григор бе поставен под напрежение при 0-30, но успя със солиден сервис и излизания на мрежата да си осигури изравняване на резултата, без да се стига до възможности за пробив.

3:4 - Гришо почти не игра с топката в седмия гейм, а Джонсън наниза 13-ия си ас по пътя към ново повеждане в резултата.

4:4 - Българинът се нуждаеше от малко повече време от обикновено, за да приключи с гейма, но го направи и продължи размяната на успешни подавания. Към този момент стана ясно колко важен се оказа обратът от 0-40 в първия гейм на Джонсън.

4144210

4:5 - Страхотен бекхенд ретур на Гришо и непредизвикана грешка на американеца доведоха резултата в гейма до 15-30 в полза на българина, но отново Димитров изпусна шанса на два пъти от втори сервис на съперника да стигне поне до точка за пробив. Нов минаващ удар от бекхенд по правата все пак доведе до дюс, а след това развитието стигна до второ равенство. Непредизвикана грешка даде на Гришо брейк-пойнт, но след това Джонсън направи всичко възможно да го отрази, а със страхотен пуснат удар покрай мрежата разтегна максимално Григор, който прати топката в мрежата. Димитров изпусна още един шанс с неуспешно излизане на мрежата и американецът поведе с 4:5.

5:5 - Изведнъж от нищото Джонсън стигна до точка за пробив, която щеше да му осигури спечелване на сета - първа за американеца от първия гейм в мача насам. С 42-ия "невърнат" сервис обаче Гришо отрази опасността убедително, а с 43-ия вече имаше предимство в резултата. Фамозен минаващ удар от бекхенд по правата позволи на българина да изравни на 5:5.

5:6 - Напрежението отново се премести в лагера на Джонсън, когато Гришо му направи фамозен форхенд за 30-30, а след това американецът сгреши два пъти от начален удар. За пореден път в гейма обаче Димитров връщаше жеста с непредизвикани грешки и не можеше да се възползва от удобния момент да направи пробив. Григор обаче отново демонстрира страхотно усещане за дължината на корта, намирайки отново ъгъла за втори дюс. Третият висок бекхенд слайс от ретур в мрежата в рамките на гейма обрече Гришо на поражение в него и задължение да сервира за оставане в сета.

6:6 - Гришо отново вкара сета в тайбрек, след като трябваше да преодолява мини-кризисна ситуация, изоставайки с 15-30, но с отлични сервиси натрупа необходимото предимство.

Тайбрек - Първият минипробив дойде при грешка от форхенд на Джонсън, след която Григор поведе с 3:1, като преди това бе направил два поредни аса - номер 16 и 17. Димитров се доближи още повече до спечелването на мача, повеждайки с 5:2, а Джонсън го улесни с нова грешка за 6:2 и след това двойна от сервис за 7:2.