Травма обрече Пиронкова на отпадане в Уимбълдън

снимка: Guliver/Getty Images

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова бе измъчвана от физически дискомфорт в първия кръг на Уимбълдън, което доведе до отпадането ѝ в три сета срещу швейцарката Белинда Бенчич.

Пловдивчанката започна силно срещата и спечели първата част с 6:3, но при 1:2 във втория сет си взе медицински таймаут и около четвърт час получаваше лекарска помощ. В крайна сметка Цвети се завърна на корта, но само за да отстъпи с 1:6, 1:6 и да се примири с ранно отпадане на един от любимите си тенис турнири и със сигурност любим от Големия шлем.

Пиронкова имаше проблем с лявото бедро, което така и не ѝ позволи да довърши започнатото в първия сет, поради което българката отстъпи на шампионката от Ийстбърн. Бенчич бе спечелила турнира в събота миналата седмица с победа над Агнешка Радванска, която елиминира именно Цвети на четвъртфиналите.

Така за съжаление след класирането на полуфинал през 2010 и четвъртфинал през 2011 контузия попречи на Пиронкова да мечтае за по-значимо присъствие на тазгодишното издание на Уимбълдън.

Цвети обаче заслужава поздравления за начина, по който се бореше в края на третия сет и по който не позволи на Бенчич да стигне лесно до победата. Едва от шестия път швейцарката наложи превъзходството си, като и двете бяха аплодирани от публиката за вълнуващия и емоционален дуел.

Другата ни представителка при жените Сесил Каратанчева започва кампанията си в турнира във вторник с мач с Силвия Солер-Еспиноса, срещу която има една победа и три загуби.

Първи сет

1:0 - Пиронкова започна уверено с добри комбинации от основната линия след сервис, но след като поведе с 30-0, не можа да доведе гейма до успешен край по същия убедителен начин. Грешки от форхенд позволиха на Бенчич да стигне до дюс, но след това швейцарката два пъти прати топката в мрежата и все пак отстъпи в резултата.

2:0 - Пиронкова проби на 0, след като опонентката ѝ не демонстрираше добра работа с краката и не оказа сериозна съпротива, очевидно измъчвана от болките в десния крак, който бе превързан.

3:0 - Швейцарката отново се справи по-добре на посрещане и пак вкара гейма в дюс, след като първоначално изоставаше, но затрудни максимално на два пъти Цвети с влизания навътре в корта. В крайна сметка заради добрия си сервис Пиронкова отново успя да спечели гейма и да поведе комфортно в резултата.

3:1 - Бенчич спечели своето подаване от втория опит, след като бе по-концентрирана в разиграванията, които в този гейм бяха най-дълги до момента в срещата.

4:1 - Пиронкова обаче не показа с нищо, че се е притеснила от загубата на първия гейм, като отново разчиташе на стабилния си сервис. Благодарение и на втория си ас тя не даде нито точка на опонентката си.

4:2 - Бенчич не позволи нов пробив, въпреки че на два пъти биваше победена от отличния бекхенд на Пиронкова, но с ас на свой ред и мощни форхенди успя да стопи част от пасива си в резултата.

4:3 - За първи път в срещата Пиронкова имаше видими проблеми при свое подаване и допусна изравняване в броя на пробивите. Най-дългите разигравания в мача се случиха именно в този гейм, като Бенчич този път имаше по-голям успех и дори демонстрира по-добра физическа подготовка.

5:3 - Пиронкова сбърка по нетипичен начин удобен бекхенд в мрежата, но с изключение на това се държеше уверено на основната линия и си заслужи двоен шанс за моментален рибрейк. Топка в аут от ракетата на Бенчич продължи модела на двубоя, в който двете не се чувстват особено комфортно при собствено подаване.

6:3 - Цвети отново се затрудни значително при свой сервис-гейм, като дори в първото разиграване след дюса се нуждаеше от цели три опита да спечели точка, в която имаше очевидно териториално превъзходство. От втория опит Пиронкова се възползва, печелейки поредното дълго разиграване, при което предизвика грешка на съперницата си с форхенд слайс. След 37 минути българката поведе с 1:0 сета.

Втори сет

0:1 - Бенчич се справи отлично с желанието си непрестанно "да разхожда" Пиронкова по двете страни на корта и спечели първото си подаване в частта, за да започне новия сет успешно.

1:1 - Пиронкова изпадна в беда при 0-30, но успя да осъществи обрат в рамките на гейма, благодарение и на страхотен бекхенд по правата, който с малко късмет закачи ъгъла на полето.

1:2 - Бенчич изглеждаше с пълен контрол над третия гейм, когато от 40-0 допусна дюс, но не позволи на Цвети да направи нов обрат и този път си върна аванса в резултата. В паузата до следващия гейм Пиронкова получи помощ от физиотерапевтка, която разтягаше левия ѝ крак. Българката дори се възползва от възможността да си вземе медицинска пауза, за да продължи процедурите при закрити врати.

1:3 - Пиронкова се завърна след около 20 минути с превръзка на лявото бедро, като още следващия гейм допусна пробив и съкрати шансовете си да постигне чиста победа. По-тревожното в случая бе невъзможността на българката да се движи по корта както обикновено, измъчвана от дискомфорта.

1:4 - Сетът все по-устремено отиваше към победа за Бенчич, докато Пиронкова използва паузата след петия гейм, за да вземе болкоуспокояващи хапчета.

1:5 - Със спечелването на шести от последните девет гейма швейцарката се доближи само на още един от изравняването на резултата в сетовете. Пиронкова изглеждаше сломена и психически, поради което съпротивителните ѝ сили почти липсваха.

1:6 - Финалният гейм в сета се оказа седмият, като без никаква изненада Бенчич се възползва от предимството си и изравни резултата на 1:1 след още 38 минути игра.

Трети сет

1:0 - С чудесен уинър по обратния диагонал Пиронкова завърши успешно сервис-гейма си и си припомни вкуса на подобен мини-успех, след като бе загубила последните четири игри.

1:1 - Бенчич успя да изравни светкавично без особени проблеми, като отново опитваше да разиграва Пиронкова по ширината на корта и с комбинация с добър сервис стигна до спечелването на гейма.

1:2 - Още при първата си възможност за пробив Бенчич се възползва и направи убедителен пробив в третия гейм, позволявайки на съперницата си да спечели само точка в разиграванията.

1:3 - Безкомпромисен сервис от страна на швейцарката почти не даде шанс на Пиронкова да играе с топката в гейма, който също отиде на сметката на Бенчич.

1:4 - Пиронкова изобщо не спечели точка при подаването си и съперницата ѝ натрупа аванс от два брейка, като беше ясно, че мачът просто се доиграва.

1:5 - Българката заслужи уважение с бойния си дух на корта дори в този безнадежден момент, като изтормози съперницата си от форхенд и вкара сервис-гейма на Бенчич в два поредни дюса. Все пак швейцарката затвърди пробива си и се подготви да посреща сервиса на Пиронкова във вероятно последния гейм.

3:5 - Пиронкова се възроди на корта в момент, в който всички очакваха швейцарката просто да приключи мача в седем гейма. Цвети не само отрази два мач-бола, за да спечели подаването си, но след това впечатли с великолепни отигравания при дълги разигравания, които ѝ помогнаха да осъществи пробив!

3:6 - Бенчич започваше да се панира и да се опитва изкуствено да забърза изхода от срещата, което обаче само водеше до непредизвикани грешки. Тя така и не успяваше да се успокои до такава степен, че да се възползва отново от физическите затруднения на Пиронкова. Цвети показа отново бойния си дух и не пожела да се предаде лесно, стигайки до 4 дюса в гейма и едва от шестия път Бенчич затвори мача - 6:3 след 38 минути.