Надал се срина в ранглистата, Гришо малко зад него

снимка: БТА/AP

9-кратният шампион от Откритото първенство на Франция Рафаел Надал се срина до десето място в световната ранглиста, след като не успя да защити трофея си във втория турнир от Големия шлем за сезона и отпадна още на четвъртфиналите на Ролан Гарос.

Испанецът загуби голям брой точки заради сериозната разлика в предстяването си тази година спрямо миналата и за първи път от април 2005 се намира на толкова неизгодна позиция в световната тенис ранглиста.

Само 170 точки делят Матадора от 11-ия в класирането Григор Димитров, който за втори пореден път отпадна още на старта на Ролан Гарос и съответно в актива му не настъпиха никакви промени.

Следващите седмици ще бъдат ключови за позициите на Гришо в ранглистата, защото му предстои да защитава титлата си от турнира в Куинс, както и полуфинала в Уимбълдън.

Иначе в топ 10 настъпиха още промени след изненадващата титла на Стан Вавринка, който се извиси до четвърто място в класирането, точно пред Кей Нишикори. Томаш Бердих, Давид Ферер, Милош Раонич и Марин Чилич също заемат позиции пред Рафа Надал.

Лидер в света остава финалистът Новак Джокович, който ще трябва да изчака поне още една година за кариерен Голям шлем. Втори и трети продължават да бъдат Роджър Федерер и Анди Мъри.