Нова изненада в Париж, Федерер напусна турнира

галерия:

снимка: БТА/AP

Стан Вавринка е първият 1/2-финалист на тазгодишния Ролан Гарос, след като успя да се наложи над сънародника си Роджър Федерер с 6:4, 6:3, 7:6 (4). За Вавринка това бе едва трета победа над днешния му опонент от 19 опита, първи успех на турнири от Големия шлем, а също така той за пръв път в кариерата си ще играе 1/2-финал във френската столица.

Мачът започна с труден сервис гейм за Федерер, който той все пак измъкна, но последваха три в сметката на Вавринка, който осъществи пробив, за да излезе напред в резултат. Това бе достатъчно на Стан, за да затвори първата част в своя полза.

Във втората част равностойната игра продължи, но до 3:3, когато шампионът от Australian Open 2014 направи втори пробив в мача, за да поведе с 4:3. С леки затруднения той успя да го затвърди и поведе с 5:3, а след това постигна и втори пробив в сета, за да затвърди надмощието си над носителя на 17 титли от Големия шлем и да поведе с 2:0.

4142388

Третият сет бе най-равностоен. Вавринка продължаваше да лети по корта, печелейки лесно подаванията си. От другата страна бе Федерер, който нямаше рецепта срещу мощните сервиси на опонента, но, макар и с леки затруднения, печелеше подаванията си. Логично сетът вървеше към тайбрек, след като двамата не успяха да се пробият. В решителната част от този сет Вавринка бе по-концентрираният от двамата и бързо стигна до три мачбола при 6:3. При първият Федерер се измъкна, но при втория нямаше прошка и Вавринка вдигна победоносно ръце във въздуха.