Томаш Бердих е първият финалист в Монте Карло

галерия:

снимка: БТА/AP

Чехът Томаш Бердих се класира за финала на силния тенис турнир от сериите Мастърс в Монте Карло, след като победи Гаел Монфис (Франция) в първия полуфинал с 6:1, 6:4.

В последния мач от турнира световният №8 ще очаква победителя от мегасблъсъка между №1 в схемата на надпреварата Новак Двокович (Сърбия) и №3 Рафаел Надал (Испания), чиито мач започва след броени минути.

Първият сет тръгна равностойно, двамата си размениха по един сервис гейм за 1:1, но до края на частта на централния корт в Монте Карло имаше само един тенисист и това бе чехът, който реализира два пробива и спечели следващите пет гейма, за да поведе с 6:1.

Вторият сет бе далеч по-интригуващ за публиката. Монфис изгуби подаването си още в началото, но със страхотна защита и хъс стигна до 0:40 още в следващия сервис гейм на противника. Бердих успя да намали до 30:40, но в крайна сметка сбърка и брейкът беше върнат. 

4138860

Точно в този момент обаче концентрацията на французина отново падна и той наново загуби подаването си. 8-ят в света затвърди пробива за 3:1, а при 3:2 Монфис стигна до 15:40, но не се възползва от възможността си - 4:2. Последваха трудни сервис геймове за чеха, но той все пак защити предимството си и спечели мача след 6:4 във втория сет.

До този момент Бердих имаше два загубени 1/2-финала на този турнир съотбветно от Надал и Джокович, но все пак той дочака своя миг и ще играе за титлата на Монте Карло утре.