Безгрешен Монфис изхвърли Гришо от Монте Карло

Французинът Гаел Монфис изхвърли най-добрия ни тенисист Григор Димитров от надпреварата в Монте Карло, като го победи на централния корт с 6:1, 6:2 за около час игра.

С тази победа 18-ят в света се класира за 1/2-финалите, където ще срещне Томаш Бердих (Чехия), който по-рано днес се класира за тази фаза, след като противника му Милош Раонич (Канада) се отказа заради контузия.

През целия двубой Монфис налагаше контрол над нещата, като не допусна пробив и реализира три на своята сметка, за да подпечата третия си успех над Димитров в общо четирите им срещи в професионалния тенис.

Срещата започна трудно за българина. Той сервираше, но с неубедителна игра допусна да се стигне до 0:30. Последва хубава комбинация, но веднага след това нова грешка и резултатът стана 15:40. След това нова непредизвикана грешка и пробив за Монфис. В своя сервис гейм френският тенисист не допусна изненада и бързо удвои преднината си.

В третия гейм Григор поведе с 15:0. Последва точка, която продължи около 40 секунди, в които Монфис разкарваше противника си по целия корт, но хасковлията не се предаде - връщаше всяка топка и накрая спечели разиграването. След това се стигна до 40:15 и ново брилянтно разиграване, спечелено от сервиращия - 1:2.

Последва добър гейм за Гришо. Той спечели първата точка, след което стигна и до 40:30, но не успя да се добере до равенство и да подложи Монфис под напрежение - 1:3.

Нов слаб гейм за №9 в схемата на турнира, като се стигна дори до пробив за Монфис на 0, с което той поведе с 4:1. В следващия си сервис гейм и световният №18 показа, че може да греши, но нашето момче не се възползва от получената възможност. Той стигна до 0:30, а след това и до равенство, но силният сервис на Гаел Монфис го спаси в трудната ситуация.

Краят на първия сет за българина дойде много бързо, след като се стигна до нов пробив на 0 в полза на противника му. В края на първата част Гришо допусна 17 непредизвикани грешки, докато опонента му направи само пет.

Григор показа добра игра на старта на втория сет, притесни противника си като стигна до 15:30, но концентрацията на Монфис бе по-добра и той обърна гейма в своя полза - 1:0.

Едва във втория гейм на втория сет на централния корт се появи и сервисът на българина, който му помогна да спечели гейма си на 0, за да изравни резултата. 

Последва невероятно дълъг и интересен гейм, в който французина демонстрира силна и слаба игра. Хасковлията стигна на два пъти до точки за пробив, които бяха отразени от опонента му, а на края с бриялнта къса по диагонала Монфис спечели, макар и трудно, сервис гейма си.

Веднага след така добре изиграния гейм, №9 в турнира изигра доста слабо своето подаване, като допусна и двойна грешка, стигна се до 15:40 и Монфис отново проби за 1:3.

Настроението за игра в българина тотално се изпари и това се видя в петия гейм на втория сет, когато той сякаш не бе на игрището и просто връщаше топката, за да може противника му да спечели спокойно подаването си и да се доближи на само два гейма от 1/2-финала.

Хубав сервис и прекрасна къса, за която нашето момче получи аплодисментите на 14-я в схемата на турнира, доведоха нещата до 30:0. Нова комбинация от два страхотни сервиса донесоха на Димитров гейм на 0 - 2:4.

Последва нов гейм с безброй пропуснати възможности за българина, както и точка за пробив и Монфис вече спокойно гледаше към утрешния мач с Томаш Бердих - 2:5. Гришо намали до 3:5 след труден сервис гейм и противникът му сервираше за място в следващата фаза на турнира.

В последния гейм на срещата Григор стигна до 0:15, но не спечели точка до края на мача и Гаел Монфис постигна своя трети успех над сънародника ни.