Трудно, но шампионско начало за Григор Димитров в Акапулко

галерия:

снимка: БТА/AP

Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна с трудна победа защитата на титлата си на турнира в мексиканския град Акапулко с награден фонд 1,55 милиона долара.

Поставеният под номер 3 Димитров надделя над сърбина Филип Крайнович с 6:3, 5:7, 6:0 след малко повече от два часа игра. 23-годишният хасковлия допусна пробив на старта на мача, но след това взе четири поредни гейма по пътя си към успеха в първия сет.

В началото на втората част 10-ият в световната ранглиста българин дръпна с 3:1, но допусна изравняване. Той все пак успя да пробие за 5:4 и сервираше за победата. Димитров поведе с 40:0, след това пропиля и четвърти мачбол и допусна да бъде пробит, а след това 101-ият в класацията на АТП Крайнович дори измъкна сета след още два поредни гейма.

Това раздразни българина, който в третата част показа класата и не даде шансове на съперника.

"Щастлив съм, че отново съм в Акапулко. Това място ми връща хубавите спомени от миналия сезон и чувствам, че винаги правя добри мачове тук. Срещата днес беше странна. Условията не бяха лесни, също така ние се познаваме добре...Началото на третия сет беше като нов свеж старт за мен. Спечелих в три сета, но съм доволен от начина, по който завърших двубоя", каза Димитров, който реализира само 8 от 27 възможности за пробив в срещата.

Българинът си осигури 45 точки за световната ранглиста и 18 020 долара, а за място на четвъртфиналите той ще се изправи срещу квалификанта Райън Харисън (САЩ), който елиминира Доналд Йънг с 4:6, 6:2, 4:2 и отказване на сънародника си заради контузия на ръката.

22-годишният Харисън е 169-и в световната ранглиста в момента, но е достигал до 43-ото място в класацията на АТП. Той няма турнирни победи, а в кариерата си като професионалист е заработил почти 1,7 милиона долара от наградни фондове.

Димитров има две победи в два мача срещу американеца, като и двете са през миналия сезон в Големия шлем. Първо хасковлията побеждава със 7:6(1), 6:3, 6:2, а след това печели и на Откритото първенство на САЩ с 6:2, 7:6(4), 6:2.