Григор Димитров се завърна в топ 10 на световната ранглиста

снимка: БТА/AP

Спортист номер 1 на България Григор Димитров се завърна в топ 10 на световната ранглиста по тенис на АТР тази седмица, въпреки че не е участвал в турнир от 12-ти февруари насам. Гришо се възползва от контузията на контузията на шампиона от Откритото първенство на САЩ Марин Чилич.

Хърватинът пропусна турнира в Делрей Бийч, където имаше да защитава 250 точки, които сега бяха извадени от актива му и Димитров го изпревари за десетата позиция в ранглистата на Мъжката тенис асоциация.

Роденият в Хасково талант има 3645 точки, като тази седмица ще има отговорната задача да защитава титлата си от турнира в Акапулко (Мексико) – миналата година там Гришо завоюва втория си трофей от надпревара на АТР и първа от сериите АТР 500.

В топ 10 на мъжката тенис ранглиста тази седмица има и друга важна промяна – финалистът от Откритото първенство на Австралия Анди Мъри изпревари Рафаел Надал за третото място, след като испанецът не можа да защити титлата си в Рио де Жанейро, отпадайки на полуфинал от Фабио Фонини.

Лидер продължава да бъде Новак Джокович с 13 045 точки, следван от Роджър Федерер, като топ 5 допълва Кей Нишикори. Японецът също може да изпревари Надал, защото изостава само с 220 точки и при добро представяне в Акапулко, ще прогресира в класирането.

Шести в света е Милош Раонич, следван от Стан Вавринка, Томаш Бердих, Давид Ферер и Гришо.

Цветана Пиронкова отбеляза изкачване в ранглистата на УТА. Пловдивчанката заема 49-а позиция, след като миналата седмица беше на 57-о място.

Пиронкова има 994 точки. На първа позиция продължава да бъде американката Серина Уилямс с 9592 точки.