Новак Джокович записа името си в историята с триумф в Мелбърн

снимка: БТА/AP

Световният №1 Новак Джокович спечели титлата на Australian open за рекорден пети път в Open ерата на тениса, след като надделя трудно над шестия поставен в схемата Анди Мъри с 7:6 (5), 6:7 (3), 6:3, 6:0 след 3 часа и 39 минути игра на централния корт „Род Лейвър Арина”.

Предишните триумфи в Мелбърн на сърбина са от 2008, 2011, 2012 и 2013 година.

Джокович и Мъри са се срещали 23 пъти до сега, като световният №1 има 15 победи и само 8 загуби. Последната им среща бе на Мастърса в Париж през 2014, когато Ноле се наложи с 7:5, 6:2 над днешния си съперник. Също така Джокера е в серия от четири последователни успеха.

В първия сет двамата тенисисти пробиха подаването на съперника си по два пъти. Първо Джокович излезе напред в резултата, като поведе с 3:1, но Мъри съумя да изравни. Последва нов пробив за сърбина и той сервираше за сета при 5:4, когато серия от силни ретури на британеца го върнаха в битката за първата част. Последваха два рутинно спечелени гейма от сервиращите и те оставиха развръзката за тайбрека.

В решителната част последваха много на брой минипробиви, но Джокович стигна пръв до сетбол при 6:5 след ужасяваща грешка от воле на шестия в света. Последва хубав сервис по диагонала и сетът приключи в полза на водача в ранглистата след 72 минути игра.

Втората част започна с пробив на Мъри и той поведе набързо с 2:0. Сръбският тенисит направи чудесна серия от геймове и не само изравни резултата в сета, а и реализира втори пробив, за да поведе с 4:2.

Последва поредният пробив в мача и резултатът бе изравнен за 4:4, нови четири сервис гейма без проблеми за двамата и отново се стигна до тайбрек. Този път шотландецът показа по-голямо постоянство и след 7:3 изравни резултата в мача, който продължаваше вече почти два часа и половина.

Окрилен от спечеления сет Мъри започна мълниеносно третата част и поведе с 2:0, но до края на сета имаше само един тенисист и това бе сърбинът, който спечели шест от следващите седем гейма и затвори частта, за да поведе с 2:1 сета.

В началото на четвъртата част Джокера усети колебание в играта на опонента си и реализира три безответни пробива, за да запише „геврек” в графата на Мъри и по този начин да спечели петата си титла в Австралия – 6:0.

За световния №1 това бе 8-ми трофей от Големия шлем след вече петте на Australian Open (2008, 2011, 2012, 2013, 2015), Уимбълдън (2011, 2014) и US Open (2011). Единственият трофей, който Джокович все още не е печелил, е този от Откритото първенство на Франция (Ролан Гарос).