Името "Серина Уилямс" ще бъде гравирано за шести път върху трофея в Мелбърн!

снимка: БТА/AP

Серина Уилямс е новият шампон в Мелбърн, след като победи с 6:3, 7:6 Мария Шарапова за 110 минути игра и спечели шестата си титла в турнира.

За първи път от 11 години финалът на Australian Open противопоставя поставените под номер 1 и 2 в световната ранглиста. Серина Уилямс и Мария Шарапова застанаха една срещу друга за 19-и път, като в историята на тяхното съперничество рускинята има едва две победи, а последната е през 2004 на турнира  в Лос Анджелис. През 2013 в Маями пък бе последният спечелен сет от Маша.

Днес Световната №1 записа цели 18 аса, а към тях прибави и 38 уинъра, Шарапова пък успя да запише само 5 директни точки от сервис и 21 печеливши удара.

Двете направиха по 4 двойни грешки и съответно 25 и 15 непредизвикани.

Финалът започна с мигновен пробив на американската тенисистка и тя поведе с 2:0.

При 3:2 и 30:30 в сервис гейма на световната номер 1, мачът бе прекратен, след като над Мелбърн започна да вали. В 10 минутната пауза кортът бе покрит и изсушен и двете тенисистки можеха да продължат битката по между си. В много от случаите, когато играта е прекъсната следват проблеми за сервиращата. Серина обаче показа добра концентрация и след две бързи точки поведе с 4:2.

Сякаш прекъсването повлия повече на Шарапова, която бе пробита за втори път, след като не успя да вземе точка при свой сервис – 5:2.

Последва странен гейм за Уилямс, тъй като тя бе пробита, след като реализира един ас и допусна две двойни грешки за седем разигравания.

Последва нов – четвърти пробив в мача и Уилямс спечели откриващия сет с 6:3 след 47 минути игра.

Вторият сет бе много оспорван – и двете тенисистки печелиха без проблеми сервис геймовете си.

Двете получаваха често точки за пробив, но не успяха да ги реализират. Мария Шарапова успя да спаси и мачбол при 5:4 в полза на американката, а след това с две добри отигравания изравни за 5:5.

Световните 1 и 2 неможаха да се пробият през втората част и последва тайбрек.

Маша стартира с минипробив, но по-малката от сестрите Уилямс набързо реализира четири поредни точки, за да обърне резултата в своя полза. Смяната на полетата дойде при 4:2 и въпреки че рускинята намали пасива си само на точка, американката стигна до две шампионски точки при 6:4. Последва изумителен втори сервис на Шарапова и Уилямс трябваше да сервира, за да си гарантира титлата в Мелбърн.

Поредният бомбастичен ас на световната номер едно ѝ донесе победата и тя се превърна в най-възрастната тенисистка печелила Откритото първенство на Австралия, след като навърши 33 години през септември.