Джокович детронира Вавринка и излиза срещу Мъри във финала

Световният №1 и четирикратен шампион Новак Джокович достигна своя пети финал на Откритото първенство на Австралия, след като днес сърбинът елиминира в петсетов сблъсък настоящия носител на титлата Стан Вавринка.

Сръбската суперзвезда постигна драматичен успех със 7-6(1) 3-6 6-4 4-6 6-0 и се класира за големия финал в неделя, където негов съперник ще бъде олимпийският шампион Анди Мъри. Британецът ще има ден повече за почивка, след като вчера Мъри елиминира в четири сета първата ракета на Чехия Томаш Бердих.

По този начин Новак Джокович си отмъсти на Стан Вавринка и за поражението, което допусна от швейцареца в миналогодишния четвъртфинал на турнира. Тогава Вавринка спечели и надпреварата в последствие.

Това е пети финал за световния №1 в Мелбърн, като до момента сърбинът е със стопроцентова успеваемост в двубоите за титлата - четири спечелени от четири изиграни. Новак Джокович е шампион от 2008, 2011, 2012 и 2013 година, като в два от случаите побеждава в сблъсъка за трофея именно Анди Мъри. По веднъж Джокера се наложи над Жо-Уилфред Цонга и Рафаел Надал.

Анди Мъри пък излиза в своя четвърти финал на Australian Open, като успеваемостта на британеца не е никак окуражаваща - три загубени финала от три изиграни. До момента обаче олимпийският шампион демонстрира чудесна форма в надпреварата, а дали денят повече за почивка ще му помогне в неделя, това само времето ще покаже.

В случай, че Новак Джокович спечели дуела за титлата срещу Анди Мъри, сърбинът ще се превърне в първият тенисист в "Оупън ерата" на тениса до този момент, успял да спечели Australian Open цели пет пъти.

Първият сет на сблъсъка започна с размяна на подавания, а при 3-3 сервисът на Джокович се пропука. Шампионът обаче не съумя да се възползва от постигнатото предимство и светкавично "върна жеста" с рибрейк на нула, като в крайна сметка частта завърши с тайбрек. Там Вавринка сякаш отсъстваше от корта, защото Джокович премина през своя съперник като торнадо и даде само точка на швейцареца за крайното 7-1.

Във втория сет Вавринка вече знаеше, че не бива да допуска по-голямо изоставане, което и доведе до пълна мобилизация в играта на швейцареца. Действащият шампион се възползва от двойна грешка на Джокера и дръпна с 4-2 в своя полза, като до края на сета Вавринка не трепна при свое подаване и възстанови равенството в сетовете - 1-1.

Третата част на дуела стартира по ужасяващ начин за Вавринка, който отново допусна спад в играта си и бързо изоставане с 0-3. Това пък сякаш наруши концентрацията на Джокович, който бързо върна пробива и допусна изравняване за 3-3. При 4-5 обаче форхенд в мрежата на Вавринка означаваше втори сет на сметката на Джокович и 2-1 за сърбина в резултата.

Четвъртият сет стартира подобно на третия - с неубедително сервиране на швейцареца и бърз пробив на Джокович за 0-2. И този път обаче Ноле не успя да затвърди пробива и допусна рибрейк, а при 3-3 допусна сериозно изоставане с 0-40. Вавринка не пропусна възможността и затвърди пробива за 5-3, а малко след това успешно сервира за 6-4 и доведе нещата до решаващ пети сет.

Остава мистерия обаче какво се случи с шампиона във финалната пета част на сблъсъка. Вместо да видим ожесточена битка до последно за класиране на финала, Вавринка не успя да спечели нито един гейм в решаващия пети сет, допускайки т.нар. "геврек" или иначе казано - загубен сет на нула. Така Новак Джокович затвори срещата с впечатляващото 6-0 в петата част и се класира за финала, където вече го очаква един от големите му съперници на корта Анди Мъри.