Анди Мъри е първият финалист на Australian Open

снимка: БТА/AP

Олимпийският шампион от Лондон Анди Мъри е първият финалист при мъжете на тазгодишния Australian Open, след като днес британецът записа успех в четири сета над първата ракета на Чехия Томаш Бердих - 6-7(6) 6-0 6-3 7-5.

По този начин Мъри се класира на своя четвърти финал в Мелбърн, като любопитното е, че островитянинът все още няма записан успех на Australian Open. В предишните си три участия на финал Анди Мъри претърпя поражения, като този път ще опита най-сетне да вдигне трофея срещу победителя от двубоя между Новак Джокович и Стан Вавринка.

Срещу Томаш Бердих Мъри загуби с тайбрек оспорвания първи сет, но в последствие британецът натисна газта и не остави никакви шансове на Бердих. Спечеленият на нула втори сет даде ясна насока на двубоя оттук-нататък, а до края на срещата Мъри така и не изпусна инициативата, подпечатвайки мястото си на финала.

Днешният успех на Анди Мъри също така означава, че британецът ще се завърне в Топ 4 на световния мъжки тенис, а при евентуална титла и ще измести Рафаел Надал от третото място.

При 4-3 Бердих стигна до две възможности за пробив на подаването на Мъри, като чехът се възползва още от първата и при 5-3 вече сервираше за спечелване на първата част. Британецът обаче светкавично стигна до две точки за връщане на пробива, като при втората Бердих изпрати форхенд в мрежата и бързо загуби аванса си в резултата. Постепенно се стигна до резултат 6-6 и последва тайбрек, в който Бердих надделя след равностойна и оспорвана битка, дръпвайки с един сет в своя полза.

Скоро след това обаче се стигна до неочакван разрив в играта на чеха, който набързо изостана с 0-3 във втория сет на сблъсъка. Кризата в представянето на Бердих продължи, а до края на частта чехът не успя да запише нито един гейм на сметката си, което и означаваше „геврек“ в полза на Анди Мъри за 0-6 и изравняване на сетовете.

И в третия сет Бердих продължи да се представя колебливо, макар и чехът да прекрати серията от поредни геймове на сметката на олимпийския шампион. И този път обаче Мъри успя да пробие подаването на своя съперник, а при 5-3 британецът вече сервираше за спечелване на третия сет и аванс в резултата. Ръката на Мъри не трепна, а бившият шампион от „Уимбълдън“ се приближи на само сет от достигане на финала в Мелбърн.

В четвъртия сет Томаш Бердих най-сетне успя да поизравни играта, като резултатът вървеше гейм за гейм, за да се стигне и до 4-4. При 4-5 Анди Мъри вече сервираше за оставане в сета, като британецът издържа на предизвикателството.При 5-5 Томаш Бердих отново се пропука и допусна пробив в решаващ момент от сблъсъка, което позволи на Мъри да сервира за спечелване на мача и класиране на финал. Олимпийският шампион от Лондон поведе набързо с 40-0, а последвалият ас означаваше и класиране за големия двубой в неделя.