Надал отчита грешките си, но намира и позитиви след отпадането

снимка: БТА/AP

Рафаел Надал е разочарован от отпадането си на четвъртфинала на Откритото първенство на Австралия по тенис, но не смята, че ще му трябва много време да се върне към най-доброто си състояние. Победата над Кевин Андерсън от Южна Африка, залагащ на силния начален удар, беше последвана от днешното поражение с 2:6, 0:6, 6:7 от Бердих.

"Третият сет беше демонстрацията на играта, която търся и която искам да играя. Но е очевидно, че не играх с правилната увереност, с правилното темпо. Реално се загубих на корта, не успях да настроя ударите си, обясни Надал и добави: Помогнах на противника да направи играта си много лесна.

Няма как да очакваш победа Голям шлем, когато помагаш на противника си. Това е нещото, което не трябваше да правя. Надал игра едва седем мача във втората половина на 2014-а година заради контузии, а на Уимбълдън беше отстранен от австралийския тийнейджър от малайзийски произход Ник Кириос.

Той имаше проблеми с китката, след това и с апендикса, които реално го спряха от участия. "Да, дойдох тук, но процесът на завръщане ще бъде дълъг и съм наясно с това. Особено когато контузиите се заредят една след друга и постоянно увеличават времето ти извън корта. Има толкова много примери за спортисти, които имат проблеми след дълъг период извън игра.

"Съжалявам, че отпаднах, но смятам, че добрите ми моменти ще се завърнат скоро. Сега ще извлека позитивните моменти от представянето си. Да стигнеш до четвъртфинал не е никак лош резултат. Още повече, че аз не дойдох с очакванията, че ще бия лесно всеки противник, заяви оптимистично Надал на пресконференцията след мача, цитиран от БТА.