Григор Димитров продължава напред на Australian Open след близо 3-часов двубой

галерия:

снимка: БТА/AP

Спортист номер 1 на България Григор Димитров загуби сет, но все пак не допусна изненада и преодоля втория кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис (Australian Open), като елиминира словака Лукаш Лацко след 6:3, 6:7 (10), 6:3, 6:3.

99-ият в света оказа далеч по-сериозна съпротива на Гришо, отколкото първия му противник на кортовете в Мелбърн, като на българина му трябваха 2 часа и 53 минути, за да постигне пълен успех.

В третия кръг Димитров ще се изправи срещу кипъреца Маркос Багдатис, с когото се познава отлично и дори е играл на двойки в някои турнири от календара на АТР. Багдатис отстрани Давид Гофен с 6:1, 6:4, 4:6, 6:0, като има само една победа срещу Гришо в шестте мача помежду им. За последно българският ас в тениса спечели с 6:1, 6:4 срещу Багдатис миналия сезон в Акапулко по пътя си към титлата.

Роденият в Хасково наш талант направи 14 аса срещу 8 за Лацко, но имаше по-ниска успеваемост на първи сервис от съперника си – 54% срещу 62%. Гришо направи 4 двойни грешки – два пъти повече от опонента си, но бе по-категоричен в разиграванията при вкарано първо подаване, печелейки 86% от точките срещу 60% по този показател за словака.

Димитров направи и двойно повече печеливши удари от Лацко – 64 на 32, допускайки и значително по-малко непредизвикани грешки – 33 срещу 51.

Според системата за следене на мачовете на живо на официалния сайт на турнира, основните акценти за победата на Гришо са: повече от 32% спечелени разигравания при посрещане на първи сервис; повече от 53% спечелени разигравания със средна продължителност и повече от 86% спечелени точки при резултат 30-30 или дюс на собствен сервис.

4130769

Срещата започна отлично за хасковлията, който направи ранен пробив и дръпна с 3-1. Последва леко отпускане на Гришо и словакът веднага наказа българина и изравни за 3-3. В следващия гейм Лацко имаше нов брейкбол, но първата ни ракета спечели подаването си, а след това направи решителен пробив и взе сета с 6-3.

4130773

В началото на втората част двамата отново си размениха по един брейк, след което последва доминация на сервиращите. В деветия гейм българинът имаше две топки за пробив, но Лацко оцеля и поведе с 5-4. Стигна се до тайбрек, който бе изключително равностоен и драматичен. Словакът показа по-здрави нерви, а Димитров направи двойна грешка при сетбол и загуби с 10-12.

4130775

Третата част тръгна отлично за Григор, който поведе с 3-0. До деветия гейм първата ни ракета нямаше особени проблеми, но точно при затварянето на сета трябваше да спасява три брейкбола, за да надделее с 6-3. В четвъртия сет българинът започна отново с брейк и дръпна с 2-0, след което Лацко взе сервиса си и поиска медицински таймаут. След него словакът съумя да изравни. В седмия гейм хасковлията проби при четвъртия си брейкбол и до края нямаше проблеми – 6-3.