Григор Димитров е Спортист номер 1 на България

снимка: Guliver/Getty Images

Ансамбълът по ху­дожествена гим­настика е нанесъл една от малките загуби на „Лудогорец" за 2014 г. Очаква се днес точно момичетата на Ина Ана­ниева да бъдат коронова­ни като отбор на годината на церемонията в НДК, твърди вестник "24 часа".

Те спечелиха титлата на световното първен­ство в Измир, като това бе първият ни триумф в многобоя след 18 години прекъсване. Това бе и единствената ни световна титла в олимпийска дис­циплина за цялата годи­на. Такова слабо предста­вяне не се помни в исто­рията на родния спорт.

В същото време „Лудо­горец" спечели требъл в България, стигна до 1/8-финалите на Лига Европа, където бе елиминиран от „Вален­сия", и накрая стана и първият български от­бор със спечелени 4 точ­ки в Шампионската лига, което е  изключително постижение. Треньорката на ансам­бъла Ина Ананиева също ще бъде определена за №1 пред наставника на разградчани Георги Дер­менджиев.

За подреждането гово­ри фактът, че до вчера никой не бе поканил представител на „Лудого­рец" на церемонията, която е тази вечер в зала 3 на НДК. Единствено при­стигнала покана за новия национален селекционер Ивайло Петев, който бе уволнен от „Лудогорец" преди повече от две годи­ни. След това води кипър­ския АЕЛ, а миналата седмица подписа договор с БФС за държавния ни тим на мястото на Любос­лав Пенев.

От Разград се съмня­ват, че е имало сериозно лобиране срещу техния отбор и особено срещу Георги Дерменджиев, за да се омаловажат успехи­те на отбора, за който 2014-а бе най-силната година.

Спортист на годината очаквано е тенисистът Григор Димитров, който стана първият българин, които влезе сред първите 10 в световната ранглиста, като гарнира това и с три победи в турнири от професионалната верига. До момента тенисист никога  не  е  печелил първото място в анкета­та за най-добър спор­тист. Миналата година Григор остана втори след световния и европейски шампион по борба Иво Ангелов, което предизвика доста полемики. Преди това единстве­но великата Мануела Малеева бе влязла в тройката на класация­та. Тя бе трета през 1984 г. след лекоатлетката Людмила Жечева-Андонова и щангиста Наим Сюлейманоглу.

Григор няма да присъ­ства на церемонията, за­щото продължава под­готовката си в Лос Анджелис за новия сезон. Той е записал специално обръщение към феновете си в Бълга­рия, което ще бъде пуснато в НДК. Организаторите са получили увере­ние, че ще има човек от семейството му, който да получи на­градата, за да не ста­не конфуз като на церемонията по връчването на пре­стижните награди „Спортен Икар". Григор и там бе определен за носи­тел на наградата в най-престижната категория за пости­жение на годината, но се оказа, че въ­преки поканите и уверенията в залата няма никой, който да му е близък. Същото се отнася и за награждаването на спортиста на годината с джип от тотото. Цере­монията е във вторник, като също не е ясно кой ще вземе колата от име­то на талантливия хасковлия.