Той успя! Федерер и Швейцария с първи триумф за "Дейвис"

галерия:

снимка: БТА/AP

Роджър Федерер спечели един от малкото трофеи, които все още му липсваха в кариерата, а Швейцария е новият шампион и носител на купа "Дейвис".

Триумфът на "кръстоносците" стана факт, след като днес Федерер спечели с 3-0 сета срещу Ришар Гаске и донесе успех на Швейцария с 3:1 победи над домакина Франция във финалния сблъсък на надпреварата.

Въпреки, че се ползваше с горещата подкрепа на залата в Лил, Гаске не успя да се противопостави на Маестрото, който от своя страна завоюва първия си шампионски трофей от най-престижната отборна надпревара в света на тениса.

Рекордьорът по брой титли от Големия шлем имаше нужда от по-малко от два часа на корта, за да пречупи Гаске с резултат 6-4 6-2 6-2, като триумфът за "Дейвис" бе исторически първи не само за него, Стан Вавринка и останалите от тима на швейцарците, но и за самата му родина като цяло.

През 1992 година Швейцария също достигна финала на турнира, но тогава "кръстоносците" загубиха битката със звездния тим на САЩ, включващ имената на легенди като Пийт Сампрас, Андре Агаси и Джон МакЕнроу.

4125593

По първоначални планове днес Роджър Федерер трябваше да се изправи срещу Джо-Уилфред Цонга, но контузия на последния наложи включването на Ришар Гаске.

Срещу някогашния "бейби Фед" швейцарецът не показа никакви колебания и доминира категорично от първия до третия сет, като превъзходството на Маестрото се усети особено във втората и третата част. Тогава Гаске спечели едва четири гейма от 16 изиграни, а публиката в Лил нямаше друг избор, освен да поздрави швейцарския отбор за днешния му първи триумф в турнира.