Джокович пак гази в Лондон, завършва 2014-та на първо място

снимка: БТА/AP

Сърбинът Новак Джокович си бетонира лидерската позиция в световната ранглиста за края на календарната 2014-та година, след като постигна трета поредна победа на финалния Мастърс турнир в Лондон, противопоставящ осемте най-добри тенисисти през сезона.

Ноле смачка за отрицателно време Томаш Бердих с 6:2, 6:2 и постигна 15-та победа над чеха на твърди кортове, с което със сигурност за трети път в кариерата си ще приключи календарна година на върха в ранглистата.

Дори да спечели Мастърс-а в Лондон, Роджър Федерер няма да събере достатъчно точки, за да измести Джокович от първото място – швейцарецът, който също е с три победи в английската столица, ще остане с пет „върхови сезона“ на сметката си.

Джокович е първи в Група А на турнира с 3 победи (общо 60 през сезона досега), шест спечелени сетове и 36:9 геймова разлика. Бердих изобщо не се представи на високо ниво срещу сърбина и записа втора победа, но четирите спечелени гейма заслужиха на чеха най-добро представяне срещу Ноле, защото Стан Вавринка взе само три, а Марин Чилич – два.

Бердих остава само с два успеха над Джокович във вече 19 мача помежду им, като трябва да изчака резултата от мача Чилич – Вавринка, за да разбере дали се класира за полуфиналите – ако победи швейцарецът, Бердих няма да има никакви шансове за прогрес.

Джокович пък ще се изправи срещу Кей Нишикори в битка за място на финала – за последно двамата играха на Мастърс-а в Париж, където сърбинът срази съперника си с 6:2, 6:3, но японецът елиминира световния номер 1 на полуфинал в Ню Йорк по-рано тази година.