Григор Димитров схруска Пабло Куевас в Париж

Григор Димитров без никакви проблеми се класира на осминафиналите в турнира от сериите „АТР 1000“ (Мастърс) в Париж след убедителна победа с 6:0, 6:3 над уругваеца Пабло Куевас в първия си мач на кортовете във френската столица.

Малко повече от час игра бяха необходими на най-добрия български тенисист, за да сломи съпротивата на 34-ия в световната ранглиста. Гришо заслужи 90 точки и 37 320 евро от наградния фонд, като си уреди среща с първата ракета на Великобритания Анди Мъри.

Шотландецът по-рано днес се наложи с 6:3, 6:4 над Жулиен Бенето и ще спори с Димитров за място на четвъртфиналите. Мачът между Мъри и Григор е изключително важен не само за Мастърса в Париж, но и в битката за участие на финалния турнир в зала в Лондон, тъй като двамата са сред основните претенденти за заемане на една от последните четири свободни позиции.

Първи сет

Началото бе вихрено за Гришо, който печели откриващото подаване в мача на нула. Димитров бе безпощаден! Българинът поведе с 30:0, след което си осигури две възможности за пробив, възползва се още от първата, за да поведе с 2-0. Макар и малко трудно, Григор увеличи серията си на три поредни гейма. Това бе най-оспорвания гейм в мач, след като Куевас поведе с 30:0, но хасковлията успя да се пребори за гейма след няколко чудесни разигравания, затваряйки гейма с ас.

Отново подаването на Куевас се оказа проблемно за Гришо, но само до толкова, че да се възползва от втората, а не от първата си възможност за пробив, след като отстъпи в две от дългите разигравания в 4-ия гейм. В крайна сметка дори с къса топка от ретур българинът поведе с 4:0, а след това светкавично затвърди пробива си със спечелване на сервис-гейма за 5:0.

Димитров си заслужи сет-пойнт в третия дюс от шестия гейм, и то благодарение на великолепен прехвърлящ удар от мрежата, който незнайно защо не бе оценен подобаващо от публиката. С двойна грешка тотално обърканият Куевас пък подари нов пробив и сет на Гришо - 6:0 за 24 минути.

Втори сет

Григор започна с далеч повече грешки от основната линия и се нуждаеше от около пет минути, за да вземе подаването си, като дори трябваше да обръща от 0-30. Куевас пък показа много по-добър сервис при първото си подаване и успя да го спечели, откривайки сметката си в мача. Подемът в играта на уругваеца дори му заслужи точка за пробив в третия гейм, но Григор я отрази с отличен смач на метър от мрежата, след което чрез силен сервис отново потуши поривите на съперника си - 2:1.

Брейкът дойде при второто подаване на Куевас, след като Гришо видимо повиши оборотите, за да натрупа нужния аванс. Димитров със страхотен ретур материализира първия си шанс за пробив, след като преди това уругваецът бе направил две грешки от основна линия.

Българинът затвърди без видими трудности пробива си и съвсем нормално заложи на по-малко рискове в оставащите минути от мача, тъй като играта на Куевас не бе стабилна, а преднината на Гришо - значителна. Дори при намален процент на вкаран първи сервис Димитров печелеше точките, които му бяха необходими, за да държи мача под контрол и да си осигури успеха.

Преди мача:

Поставеният под номер 9 българин почиваше в първия кръг, а Куевас се справи с Леонардо Майер със 7:6(3), 1:0 и отказване на аржентинеца заради контузия.

Само за участието си в Париж - 23-годишният хасковлия, който е 11-и в световната ранглиста в момента, има гарантирани 19 630 евро и 10 точки за световната ранглиста, а при успех ще заработи 37 230 евро и 90 точки.

Ако оправдае предварителните очаквания и се поздрави с победа над уругваеца, то в третия кръг Димитров може да се изправи срещу един от преките си конкуренти за едно от 8-те места в Лондон - Анди Мъри, който ще играе с Жулиен Бенето.

28-годишният Пабло Куевас прави най-силния сезон в кариерата си. Той е №34 в света в момента, след като през тази година спечели първите си две титли в турнири под егидата на на ATP - в Умаг и Бостад, и двете на клей. Той и Григор Димитров не са се срещали никога досега.