Плишкова и Свитолина ще бъдат резервите в София

Две млади тенисистки, които правят най-добрия си сезон, ще бъдат резервите на Garanti Koza WTA Турнира на шампионките, който започва в София на 28 октомври.

Това са Каролина Плишкова от Чехия и Елина Свитолина от Украйна. Каролина Плишкова е единствената, която пристига в България с две титли от турнири от категория „интернешънъл” през тази година.

Мощната чехкиня триумфира в Сеул и Линц и от тази седмица е 24-а в световната ранглиста. Освен това тя загуби на финалите в Куала Лумпур и Хонконг. Неин треньор е бившият тенисист от топ 100 Иржи Ванек.

Плишкова е на 22 години и привлече погледите на специалистите още през 2010-а, когато спечели Australian Open при девойките. Тя се изявява успешно и на двойки със своята близначка Кристина, с която спечелиха титлите в Бад Гащайн и Хонконг.

Каролина е водачка в класацията на Женската тенис асоциация за най-много асове през годината. Тя е постигнала 430 директни точки от начален удар в своите 67 мача и изпреварва за момента Серина Уилямс.

Втората резерва Елина Свитолина е 30-а в световната ранглиста. Така това издание на Garanti Koza WTA Турнира на шампионките става наистина най-силното в историята. През 2012 г. втората резерва Ализе Корне дойде в София като 44-а в класацията на WTA, година по-късно Ивон Мойзбургер пристигна за турнира като Свитолина, която е на 20 години, влезе в Race to Sofia, след като защити титлата си на турнира в Баку през юли. На финала тенисистката от Харков победи Бояна Йовановски с 6:1, 7:6. Елина беше в София и през 2013 година в качеството си на резерва.

Тя замести контузилата се Мария Кириленко и игра в двубоите от групата cрещу Анастасия Павлюченкова и срещу бъдещата шампионка Симона Халеп, като записа две загуби. Жребият за Garanti Koza WTA Турнира на шампионките ще бъде изтеглен в неделя, от 16 часа в Гранд Хотел София. Водачки на двете групи „Сердика” и „Средец” ще бъдат Екатерина Макарова и Доминика Цибулкова. Останалите участнички са Флавия Пенета, Андреа Петкович, Карла Суарес Наваро, Ализе Корне, Гарбине Мугуруса и Цветана Пиронкова.