Григор Димитров загуби мястото си в топ 10

снимка: Guliver/Getty Images

Ракета №1 на България Григор Димитров вече не е в топ 10 в света в най-новото издание на ранглистата на ATP, която бе обновена днес.

23-годишният хасковлия отстъпва с една позиция и вече е 11-ти в света, изпреварен от Анди Мъри, който пък се завръща в челната десетка, след като спечели турнира във Виена.

Изпадането на Димитров от топ 10 се дължи на загубения финал от Томаш Бердих в Стокхолм, където той имаше да защитава 250 точки от спечелването на първата в кариерата си титла в професионалния тенис.

До края на годината остават още два турнира, след които сезонът ще бъде официално закрит със заключителния турнир на 8-те най-добри в Лондон.

Григор може да се завърне в топ 10 при силно представяне в Базел (АTP 500) и Мастърса в Париж, като разбира се Мъри трябва да отпадне преди него. В момента разликата между двамата е едва 150 точки.

В топ 10 има още една промяна в сравнение с миналата седмица - шампионът от Стокхолм Томаш Бердих вече е №6 - за сметна на Кеи Нишикори, който вече е седми.

Лидер остава Новак Джокович, следван от Роджър Федерер и Рафаел Надал. Топ допълват Станислас Вавринка и Давид Ферер, а №8 е шампионът от US Open Марин Чилич, а девети - Милош Раонич.

В т.нар. "Race to London" ранглиста Григор Димитров също заема 11-та позиция, но по-важното е, че запазва шансове за дебют на финалния Мастърс на ATP в Лондон.

За надпреварата в британската столица от 9 до 16 ноември се класират първите осем в подреждането за сезона.

Две седмици преди края на кампанията петима вече си осигуриха място в престижния турнир с награден фонд 6,5 милиона долара и това са Новак Джокович, Роджър Федерер и Станислас Вавринка, Рафаел Надал и Марин Чилич.

На този етап Димитров изостава с 330 точки от осмия Анди Мъри. Има голяма вероятност обаче и деветото място да даде виза за Лондон, тъй като се очаква Рафаел Надал да откаже участие в надпреварата заради предстояща операция на апендицит. Девети в момента е Давид Ферер, който има 220 точки повече от българина.

Димитров се нуждае от силно представяне в следващите си два турнира в Базел и Париж в следващите две седмици, за да навакса изоставането.