Безпощаден Джокович показа на Гришо защо е №1 и наказа грешките му в Пекин

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Най-добрият български тенисист Григор Димитров приключи участието на турнира в Пекин, след като отстъпи с 6-2, 6-4 на световния №1 и четирикратен шампион в китайската столица Новак Джокович.

Сърбинът показа на 23-годишния хасковлия защо е №1 и бе безпощаден при предоставилите му се възможности за пробив, реализирайки общо четири срещу една за съперника си в мача.

Така Новак Джокович продължи към полуфиналите, а победата му над Гришо бе под номер 22 от 22 изиграни срещи в Пекин.

За Димитров това бе пето поражение от четори години по-големия му приятел извън корта, а единственият успех на българския №10 остава паметния мач на Мастърса в Мадрид през 2013 г.

Димитров си тръгва от китайската столица с 90 точки за световната ранглиста, които могат да се окажат ценни в борбата му за попадане сред 8-те най-добри, които ще играят на заключителния за годината турнир на ATP в Лондон.

Китайското турне на Григор Димитров продължава сМастърса в Шанхай следващата седмица.

Разликата между двамата в първия сет бе, че сърбинът веднага се възползваше от предоставилите му се възможности за пробив, докато Гришо пропиля пет такива само в третия гейм.

Мачът започна с гейм на нула за сърбина, след което и Гришо взе бързо подаването си. Ключов за развитието на сета се оказа третият сет, в който българинът пропусна цели 5 възможности за пробив. Не стига това, ами Джокович издебна хасковлията и на него му бе нужда само една възможност, за да пробие съперника си, а след това да дръпне с 4:1.

При 5-2 Гришо стигна до шестата си брейкточка в сета, но отново не успя да се възползва, а след това Ноле нанесе ударът, с който довърши българина, пробивайки го за втори път в следващия гейм, за да поведе в сетовете.

Втората част тръгна с уверени първи подавания на двамата съперници, след което се повтори сценария от първия сет - Джокович проби Димитров в четвъртия гейм, но този път не успя да затвърди успеха си и на свой ред допусна пробив. Той стана факт, след като Димитров изоставаше с 40:15 и изглеждаше, че сърбинът отново ще запише лесен сервис гейм, но Гришо не мислеше така. Той изравни за 40:40, а след това стигна до седмата си възможност за пробив в мача и този път не я пропусна, затваряйки гейма със страховит форхенд уинър.

Драмата обаче тепърва предстоеше. За съжаление Гришо не успя да затвърди пробива си и той веднага бе върнат, след като Ноле поведе с 40:30 и за четвърти пореден път се възползва още от първия си сетбол. След това сърбинът затвърди пробива и при 5-3 сервираше за мача. Димитров обаче показа характер и не позволи на съперника си да затвори двубоя от първия опит, връщайки и втория му пробив за 5-4, като последната точка бе може би най-красивото отиграване в срещата.

Вместо обаче този пробив да изиграе ролята на катализатор за връщането на Гришо в мача - опитният сърбин стигна до трети пробив във втория сет и общо шести в мача, с което се поздрави с победата след малко повече от час и половина на корта.

Развитието на мача гейм по гейм:

Първи сет

0-1 Джокович откри мача по шампионски - с гейм на нула.

1-1 Григор поведе с 30:0, но след това сърбинът изравни. След това сервисът помогна на Димитров за спечели бързо следващите две разигравания, за да изравни резултата в геймовете.

1-2 Много завързан, маратонски гейм. 23-годишният хасковлия взе първите две точки в подаването на Ноле, стигна се до 40:15 след топка в мрежата на сърбина и две възможности за пробив пред българина. За съжаление и двете бяха пропуснати, съответно след аут и удар в мрежата от бекхенд. Гришо стигна до трети сетбол, този път след топка в мрежата на Джокович, но отново бекхендът му изневери и Димитров прати топката в аут. Българинът обаче продължи да притиска съперника си и стигна до нов четвърти брейкбол, но и той бе спасен от сърбина. Последва пети сетбол за нашето момче и пето поредно измъкване на Джокера. Световният №1 издебна своя момент и стигна то предимство след сбъркано воле на Димитров. За разлика от българина - Ноле нямаше нужда от пет възможност, а се възползва още от първата си, за да затвори този толкова оспорван трети гейм.

1-3 Пробив! Сърбинът показа защо е №1 и за разлика от Гришо, веднага се възполва от предоставилата му се възможност за пробив в подаването на българина, за да реализира първия пробив в мача и сега ще сервира за преднина от 4-1.

1-4 Джокович затвърждава пробива по категоричен начин - с гейм на 15.

2-4 Григор Димитров показа, че вече се е възстановил психически след пробива и също печели уверено подаването си.

2-5 В деветия гейм Ноле се оказваше непрекъснато в ролята на догонващ, а Гришо стигна до нова възможност за пробив при 40:30. Сърбинът обаче за пореден път показа железни нерви и я отрази, а след това спечели следващите две разигравания, преди убийствен бекхенд уинър на българина да възстанови равенството. Ноле отново стигна до предимство след добър първи сервис, който му помогна след това и да затвори гейма, принуждавайки Гришо да сервира за оставане в първия сет.

2-6 Пробив! Световният №1 стигна до сетпойнт, след като поведе с 40:30 и както и в предишния случай - веднага се възползва от предоставилата му се възможност да затвори сета, принуждавайки Димитров да изпрати топката в мрежата.

Втори сет

0-1 Джокович допусна първата си двойна грешка в мача, но тя бе и единствената точка, която той даде на съперника си в откриващото подаване на втората част.

1-1 Григор поведе с 40:15 след страхотен лоб, но сърбинът стигна до равенство. Последваха два бомбени сервиса, вторият от които ас и първата ни ракета печели подаването си.

1-2 Сърбинът продължава да печели уверено подаванията си. За отбелязване е, че в този гейм двамата направиха може би най-красивото разиграване в мача, завършено с воле на мрежата от Джокович:

1-3 Пробив! За съжаление отново на сметката на световния №1. Ноле поведе с 40:30 и спази традицията в този мач да бъде безпощаден при отворила му се брейкточка. След маратонски разиграване, Димитров прати топката в аут и така третият пробив на сърбина в двубоя стана факт.

2-3 Пробив! Първият пробив на Григор Димитров в този мач най-накрая е факт. Хасковлията изоставаше с 40:15 и изглеждаше, че сърбинът отново ще запише лесен сервис гейм, но Гришо не мислеше така. Той изравни за 40:40, а след това стигна до осмата си възможност за пробив в мача и този път не я пропусна, затваряйки гейма със страховит форхенд уинър.

2-4 Пробив! Гришо не успя да затвърди пробива си и той веднага е върнат, след като Ноле поведе с 40:30 и за четвърти пореден път се възползва още от първия си сетбол.

2-5 Шампионът е само на един гейм от победата в мача, печелейки подаването си на 15.

3-5 Макар и трудно Димитров се задържа в мача, вземайки подаването си след няколко дюса.

4-5 Пробив! Гришо стига до нова точка за пробив при 40:30 и веднага я реализира с може би най-красивото отиграване в мача - уинър от изключително трудна и на пръв поглед невъзможна позиция. Поредният кандидат за удар на деня на ATP, който може да се окаже с цената на връщане в мача за хасковлията:

4-6 Пробив! Шести за Джокович в мача, с който сърбинът затваря мача и се класира за полуфиналите след петата си победа от шест мача с Григор Димитров.

Статистика и любопитни факти преди мача:

През последните седмици Димитров и Джокович проведоха няколко съвместни тренировки, а по рано през годината сръбският зевзек нахлу на пресконференция на Гришо след мач и му зададе въпрос за бонбонките на приятелката на българина - Мария Шарапова (“Sugarpova”).

Това, че двамата са приятели извън корта - не важи, когато играят тенис, още повече че залогът в мачовете им винаги е много висок. В случая Ноле защитава титлата си, а Григор Димитров се бори за място в топ 8 на т.нар. "Race to London" ранглиста за място на финалния турнир на ATP  в Лондон и точките, които би взел от евентуално втората си победа над Джокович, са изключително ценни.

Сърбинът е в серия от 21 победи от 21 изиграни мача в Пекин, където защитава трофея си от миналата година.

"Новак винаги играе на много високо ниво в Пекин, но все пак мисля, че имам добри шансове срещу него. Тренирах здраво и се подготвих добре за последната част от сезона.

Развълнуван съм просто да изляза на корта и да изиграя този мач. Разбира се, ще дам всичко от себе си", сподели очакванията си за мача с Джокера Григор Димитров след победата си над Пабло Андухар.

Четвъртфиналът с Новак Джокович в Пекин ще бъде шести мач в съперничеството на Гришо и 27-годишния сърбин. То започна на Мастърса в Шанхай през 2012 г., когато Ноле се наложи с 6-3 6-2. Джокович излезе победител и във втория им двубой - на Мастърса в Индиън Уелс година по-късно (2013) отново в два сета, като двамата изиграха и първия си тайбрек - 7-6(4) 6-1.

4116697

Третият им сблъсък бе паметния мач на Мастърса в Мадрид, когато българинът записа първата си победа над действащ номер 1 след епичен 3-сетов мач - 7-6(6) 6-7(8) 6-3. Любопитен факт е, че след тази гръмка победа се появиха първите папарашки снимки на Григор Димитров и Мария Шарапова.

Сърбинът взе реванш на Ролан Гарос 2013 с безапелационното 6-2 6-2 6-3, а последният им сблъсък бе паметния полуфинал на тазгодишния Уимбълдън, когато Джокович надделя в 4-сетова гладиаторска битка, гарнирана с два тайбрека - 6-4 3-6 7-6(2) 7-6(7).