Серина Уилямс се оказа прекалено силна за Пиронкова в Пекин

галерия:

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова приключи участието си на турнира "China Open" в китайската столица Пекин. 27-годишната пловдивчанка не успя да се противопостави на световната номер 1 Серина Уилямс и загуби с 6-2 6-3 за малко повече от час игра.

За Цвети това бе трето поражение от американката в три изиграни мача до момента, но за разлика от предишните два - този път Цвети не успя да вземе сет на Серина. 

Пиронкова не намери аргументи срещу мощната американка, но може да бъде доволна от представянето си в китайската столица, където записа три поредни победи - две в квалификациите и една в първия кръг на основната схема над рускинята Мария Кириленко.

Двубоят не започна добре за първата ни ракета, която допусна пробив още при първото си подаване, след което Серина го затвърди с гейм на нула, за да поведе с 3:0. Цвети успя да спре серията на американката за 3:1, а след това на свой ред проби, намалявайки на 3:2.

За съжаление Пиронкова допусна втори пробив веднага след това, при това на нула и така лидерката в световната ранглиста дръпна с 4:2. Уилямс затвърди пробива си за 5:2, а след това отново проби българката, за да затвори първата част с 6:2 след половин час игра.

Вторият сет тръгна чудесно за първата ни ракета, която стигна до три поредни възможности за пробив, но не успя да се възползва и малко по-късно Серина реши всичко в своя полза с пробив в 8-ия гейм за 5-3. Ръката на американката не трепна и тя спечели подаването си, затваряйки сета с 6-3, а с това и мача след около час на корта.

Сега на Пиронкова предстои участие на турнира в Линц, който започва следващата седмица.

Развитието на мача гейм по гейм:

Първи сет

0-1 Цвети поведе с 30:0, но след това сервисът на американката заработи и Серина взе следващите 4 точки, печелейки първото подаване в мача.

0-2 Пробив! За съжаление световната номер 1 проби още първия сервис гейм на Пиронкова. Американката поведе с 40:0, но пловдивчанката спаси и трите брейкбола за 40:40. После Серина стигна до нова точка за пробив, която вече реализира, след като Цвети изпрати топката в мрежата.

0-3 Серина Уилямс затвърждава пробива си с гейм на нула.

1-3 Цвети поведе с 15:0, след което се стигна до 30:30, преди Пиронкова да забие неспасяемо воле за 40:30, а след това последва непредизвикана грешка на американката и така първата ни ракета спечели първия си гейм в мача, спирайки серията на съперничката си.

2-3 Пробив за Пиронкова! Българката връща пробива, след като първо поведе с 30:15, а след това и с 40:30, за да оползотвори още първия си брейкбол, подпомогната и от двойна грешна на Серина Уилямс.

2-4 Пробив! Цвети не успя да затвърди пробива си и на свой ред допусна такъв, неин втори в мача, при това на нула.

2-5 За разлика от Пиронкова, Серина печели подаването си. Българката поведе с 30:0, но след това последваха три поредни точки плюс двойна грешка за 40:40. В крайна сметка Уилямс спечели следващите две разигравания и принуди Цвети да сервира за оставане в мача.

2-6 Пробив! Серина Уилямс поведе с 30:0, но Пиронкова изравни. След това американката вкара чудовищно воле, стигайки до сетбол при 40:30. Той веднага бе реазилиран и така по-малката от сестрите Уилямс поведе в резултата в сетовете за 30 минути игра.

4116145

Втори сет

0-1 Цвети поведе с 40:0, стигайки до три поредни възможности за пробив, но американката показа железни нерви и не само че изравни, а след това спечели подаването си при втората удала ѝ се възможност. 

1-1 27-годишната пловдивчанка е убедителна на старта на втория сет и печели първото си подаване.

1-2 Пореден силен сервис гейм за Серина Уилямс, в който тя даде само две точки на Пиронкова, едната дошла след двойна грешка на американката.

2-2 Цвети поведе с 30:0, след което световната номер 1 изравни, но българката задържа подаването си, печелейки следващите две точки. 

2-3 Гейм на нула за Серина. 

3-3 Първата ни ракета отново взема без проблеми сервис гейма си.

3-4 Второ поредно подаване на нула за американката.

3-5 Пробив! Серина ще сервира за мача, след като реализира първия си пробив в сета и общо четвърти в срещата.

3-6 Гейм на 15 за американката, с който тя затваря сета, а с това и мача, продължавайки защитата на титлата си в Пекин. 

Преди мача

Това е трети мач в съперничеството между Пиронкова и по-малката от сестрите Уилямс, като 27-годишната пловдивчанка все още не познава вкуса на победата срещу именитата си съперничка.

В предишните им две срещи обаче Цвети винаги успява да вземе сет на Серина и то първия, след което допуска обрат до 1:2. Американската тенис машина първо спечели с 5:7, 6:1, 6:1 на Ролан Гарос през 2007 година, а през 2011 г. Уилямс обръща Пиронкова и на тревата в Ийстбърн с 1:6, 6:3, 6:4.

"Срещу Серина искам да покажа най-доброто от себе си. Знам, че мога да я победя", заяви Цвети преди мача. 

Букмейкърите дават сериозно предимство на световната номер 1, като коефициентите са около 10.00 за победа на Пиронкова срещу 1.05 за Серина.