Григор Димитров взе първия си тест в Китай

галерия:

снимка: БТА/AP

Григор Димитров постигна трудна победа с 2:1 сета на старта на Откритото първенство на Китай по тенис в столицата Пекин, след като преодоля съпротивата на испанеца Фернандо Вераско с 6:1, 3:6, 6:2 за час и 18 минути игра на Централния корт.

Гришо се нуждаеше само от 17 минути, за да спечели първия сет, в който двамата съперници почти не си разменяха удари, а Вердаско грешеше всяко второ свое отиграване. Испанецът повиши значително нивото си в следващата част и с един пробив успя да надделее, докато Димитров намали успеваемостта си при вкаран първи и втори сервис.

Изпълненият с драма и нерви трети сет приключи благополучно за 10-ия в световната ранглиста след решителен пробив в шестия гейм, като следващият продължи 8 минути, в които хасковлията всячески се стремеше да опази брейка си и успя.

Жулиен Бенето или Пабло Андухар ще бъде следващия съперник на Гришо, който заби 11 аса срещу само 3 на Вердаско и имаше 74-процентова успеваемост в разиграванията при вкаран първи сервис (58% при втори).

Непредизвиканите грешки на испанеца наклониха везните в полза на Димитров – 38 срещу 12, докато по-големият брой уинъри (33 на 20) не донесе особено значимо предимство на испанеца и той загуби напрегнатия сблъсък.

23-годишният Димитров спечели 45 точки за световната ранглиста и 31 740 долара от наградния фонд.

4116004

Първи гейм

Гришо спечели първия си сервис-гейм с два аса по повече от категоричен начин, като Вердаско изобщо не игра с топката и след по-малко от минута резултатът бе вече 1:0. Димитров стигна до три точки за пробив, възползвайки се от грешки от форхенд на испанеца, които в последствие му костваха допускането на първи брейк - 2:0 и предимство за Димитров.

Гришо загуби за първи път продължително разиграване в мача, след като Вердаско пласира отлично на сантиметри от линията форхенд, но това не се оказа решаващо за гейма - 3:0. Три последователни грешки от основната линия на испанеца подариха още един пробив на Димитров - 4:0.

С великолепен бекхенд слайс от дълбочина по правата и след това с ас номер 5 поведе с 5:0. В шестия гейм за първи път Вердаско стигна до 40-15 и с помощта на силния си сервис (втори ас) все пак спечели първия си гейм - 5:1. Испанецът обаче не взе дори точка в следващата партия и след само 17 минути игра Григор поведе с 6:1.

В играта на Вердаско струеше безпорядък, той не можа в нито един момент да пласира два точни офанзивни удара, а грешките му само направиха задачата на Гришо по-лесна. Сервисът на Димитров бе отличен - 88% успеваемост при вкаран първи и 80% при втори, като хасковлията имаше предимство и при уинърите - 7:6.

Втори гейм

Вердаско заигра по-съсредоточено в началото на втория гейм и не само спечели първото си подаване на 15, но и дори си извоюва две възможности за пробив. Гришо обаче не трепна и уповавайки се на солидния си сервис, успя да осъществи обрат във втория гейм и да изравни на 1:1. За първи път в двубоя в един гейм двамата си размениха повече от едно разиграване с поне три удара.

Вердаско демонстрира истинска класа в отиграванията си в третия гейм, като умело опонираше от основната линия на Гришо, а и опита да комбинира с излизания на мрежата. Грешките не бяха изчистени съвсем от играта му, но въпреки това агресивният му подход му издейства ново повеждане в резултата - 1:2.

Григор усети подема в играта на съперника си и също започна да използва по-богата гама от комбинации, като дори успешно пробва сервис-воле, за да наложи преимущество над Вердаско, който посрещаше по-добре втория сет, но все пак резултатът бе изравнен 2:2.

Испанецът вече все по-често се доверяваше на любимата си комбинация - форхенд по обратния диагонал след силен сервис, с която създаде достатъчно проблеми на Гришо, че да поведе отново с 2:3.

Процентът на успеваемост от първи и особено от втори сервис на Григор рязко спадна, което допълнителни улесни и без това пласиращия все по-прецизно ретурите си Вердаско. От втората си възможност за пробив в гейм номер 6 испанецът се възползва, но не без помощта на двойната грешка на Димитров.

В седмия гейм двамата тенисисти демонстрираха най-доброто от себе си до момента в мача и с удар в мрежата от форхенд (23-ти удар от разиграването) Григор получи трета точка за връщане на пробива, но не можа да се възползва и от нея. В крайна сметка продължилият около 2 минути гейм бе спечелен от сервиращия - 2:5, като Григор трябваше да се бори за оставането си в сета.

Димитров спечели подаването си, но след това бе безсилен да предотврати изравняването на резултата в сетовете - 1:1 след 3:6.

Трети гейм

Двамата размениха по едно първо спечелено подаване, преди Григор отново да поведе с 2:1, като в най-дългото разиграване надделя чрез великолепна технична пусната топка, с която едва не принуди Вердаско да се забие в съдийската кабина.

Гришо направи решителен пробив в шестия гейм, с който свали напрежението от плещите си, тъй като играта и на двамата ставаше все по-припряна и отново започнаха да преобладават грешните отигравания.

Вердаско бе твърдо решен да не изпуска инициативата в ключовите моменти от сета и се пребори за три брейк-бола, като точно тогава сервисът на Григор не бе на най-доброто ниво. Рисковете, които още на ретур испанецът поемаше, се оправдаваха, като много от ударите му попадаха на линията. Изключително нервният седми гейм продължи повече от 8 минути, но Димитров го спечели с 11-ия си ас в мача.

Гришо стигна до мач-бол още при следващото подаване на Вердаско, който го отрази, но в 9-ия гейм нямаше какво да спре хасковлията към постигане на победа и класиране в следващия кръг.

Преди мача

Григор Димитров е десети в световната ранглиста на АТР, но изпадна от топ 10 на годишната класация, според която се разпределят квотите за финалния Мастърс в Лондон. На пресконференция в Пекин вчера българската гордост в тениса призна, че именно участие на Мастърса в английската столица е голямата му цел до края на годината.

Със спечелването на титлата на турнира в Шънджън Анди Мъри измести Гришо от десетото място на въпросната годишна класация, като само първите осем получават квота за участие в Лондон.

Димитров се нуждае от добро представяне на провеждащия се сега турнир в Пекин, а в същото време основните му конкуренти в битката за топ 8 – Анди Мъри, Томаш Бердих (играещи в Пекин) и Милош Раонич (подвизаващ се на паралелно провеждащия се турнир в Токио) трябва да се представят по-зле.

Финалният Мастърс в Лондон е най-значимият турнир, който не е от Големия шлем и се провежда на закрито. За да се класира за него Григор първо трябва да мисли за елиминиране на Вердаско, който спечели единствения предишен мач между двамата – в Бостад миналата година.