Бразилия изхвърли Испания от елита на Купа Дейвис

снимка: БТА/XINHUA

Томас Белучи победи Роберто Баутиста Агут с 6:4, 3:6, 6:3, 6:2, а Бразилия поведе с 3:1 победи срещу Испания и спечели двубоя между двете страни за купа "Дейвис", неофициално световно първенство по тенис.

На клея в Сао Пауло намиращият се на 83-то място в световната ранглиста бразилец Белучи изненадващо надигра 15-ият в класацията на ATP Агут.

След това поражение испанският отбор изпадна от Световната група за първи път след 1996 година.

За първи път в последните 15 сезона Испания губи двубой на клей. Предишният път испанците също паднаха от Бразилия след поражението на Карлос Моя от Густаво Куертен, припомня БТА. Бразилия пък за втори път от 2003 година ще играе в Световната група.

Капитанът на испанския отбор Карлос Моя не можеше да разчита на двамата най-добри тенисисти на страната Рафаел Надал и Давид Ферер.

Шампионът от 2005 година Хърватия спечели с 3:2 двубоя си срещу Холандия в Амстердам и също ще играе в световната група през следващия сезон.

Шампионът от US Open Марин Чилич спечели драматично с 6:7 (4), 6:4, 6:2, 7:5 срещу Тимо де Бакер и по този начин осигури ценния успех в полза на хърватския отбор.

В световната група догодина ще участват още Австралия, Белгия, Канада, Аржентина и САЩ.