Кой друг? Федерер класира Швейцария на финал за "Дейвис"

снимка: БТА/AP

Роджър Федерер се наложи над Фабио Фонини (Италия) с 6:2, 6:3, 7:6(4) и изведе Швейцария до финала на турнира за купа "Дейвис", неофициално световно отборно първенство по тенис за мъже.

Федерер наниза 11 аса и не допусна пробив за успеха след почти два часа игра срещу Фонини на твърдите кортове в зала "Палекспо" в Женева. Така Швейцария взе непреодолим аванс от 3:1 победи и ще спори за трофея за първи път от 1992 година, когато при дебюта си на финал загуби от САЩ в Тексас.

17-кратният шампион в турнирите от Големия шлем Федерер доминираше срещу Фонини, като пласира 36 печеливши удара в двубоя. Така той за първи път в кариерата си ще играе на финал за купа "Дейвис". В последния сингъл, който е без значение за крайния победител, Михаел Ламер от домакините ще играе срещу Андреас Сепи.

Швейцария ще гостува на Франция в Лил в мача за титлата от 21 до 23 ноември, след като "петлите" елиминираха шампиона от последните две години Чехия с 4:1 в другия полуфинал.

Франция има 10 победи в 12 мача срещу Швейцария за купа "Дейвис", като за последно двата тима се срещнаха през април 2004 година, когато "петлите" печелят с 3:2 като гости в Прили.