Чилич и Нишикори за малко не изхвърлиха Григор Димитров от топ 10

снимка: БТА/AP

Най-добрият български тенисист Григор Димитров постигна предсрочно една от големите си цели през тази година - дебют в топ 10 на световната ранглиста, като преди US Open той се намираше на рекордното в кариерата си 8-мо място.

23-годишният хасковлия достигна до исторически осминафинал в Ню Йорк, благодарение на който прибави 180 точки към актива си за класацията на ATP, но въпреки това през следващата седмица ще отстъпи с две позиции до номер 10 в света.

В новото издание на ранглистата Гришо ще бъде изпреварен от двамата финалисти на “Флашинг Медоус” - Марин Чилич и Кеи Нишикори. Японецът се изкачва до осмата позиция, а шампионът ще бъде новият номер 9.

След приключването на US Open настъпиха още няколко размествания в челната десетка. Лидер остава Новак Джокович, следван от Рафаел Надал и Роджър Федерер, четвърти е Станислав Вавринка, а топ допълва Давид Ферер.

Томаш Бердих измести Милош Раонич от шестата позиция, следват Нишикори и Чилич, а Григор Димитров се смъква до 10-тото място. От топ 10 изпада Анди Мъри, като това му се случва за първи път от 2008 година насам.

Освен в традиционната ранглиста на ATP, Григор Димитров губи позиции и в т.нар. "Race to London" ранглиста, която отразява представянето на тенисистите само през календарната 2014 година и въз основа на нея ще бъдат определени осемте най-добри, които ще вземат участие в заключителния за годината Мастърс на ATP в Лондон.

Гришо отбелязва спад с три места, след като бе изпреварен от Бердих, Чилич и Нишикори и вече заема 10-то място в "Race to London" ранглистата.

Добрата новина за Гришо е, че разликата му с тенисистите пред него в двете ранглисти не е никак голяма и спокойно може да бъде заличена при силно представяне до края на сезона.

Следващият тенис турнир, на който Григор Димитров е заявил участие в започващата на 29 септември надпревара от сериите "АТP 500" в Пекин. Засега той е поставен под №5 в основната схема в китайската столица, където ще видим още играчи като Новак Джокович, Рафаел Надал, Томаш Бердих, Марин Чилич и т.н.

Азиатското турне на Гришо продължава с Мастърса в Шанхай, следва защита на първата титла в Стокхолм, турнира в Базел и дай Боже финалния Мастърс на 8-те най-добри в Лондон.