Sports Illustrated отличи Цвети Пиронкова

снимка: Guliver/Getty Images

Ракета номер 1 на България в женския тенис Цветана Пиронкова получи сериозно признание и то не от кой да е, а от престижното издание Sports Illustrated.

Медията нареди Цвети на първо място в класацията за най-неочакван резултат през сезона. Призът българката заслужи с титлата си от Сидни, която спечели в началото на годината.

Успехът на Пиронкова зарадва цяла България, а според Sports Illustrated той е доста необичаен, тъй като не е постигнат на трева. В Австралия Цвети отстрани цели три тенисистки от топ 10 преди да стигне до отличието – Петра Квитова, Анджелик Кербер и Сара Ерани, и се превърна в първата квалификанкта, която печели турнира.

Не е подценен и фактът, че в онзи момент Пиронкова бе едва под номер 107 в Световната ранглиста.

Освен Цветана Пиронкова в класациите на Sports Illustrated има и друга българска следа, а именно приятелката на Григор Димитров - Мария Шарапова. Тя оглавява три категории. За „най-добър мач“ е определен сблъсъкът ѝ на финала на Ролан Гарос, когато тя се наложи над Симона Халеп, заедно с мача между Петра Квитова и Винъс Уилямс.

В категория "сценарий, който изглежда абсурдно" попада теорията на самата Шарапова по време на Зимните Олимпийски игри в Сочи, когато тя беше кореспондент за NBC, че тв изявите ѝ, ще провалят нейния сезон. Шарапова е номер 1 според изданието и в категория „Най-добра тенисистка в първата половина на годината“.

За най-лош мач пък е обявен този между Каролине Возняцки и Слоун Стивънс на турнира Сони Оупън, завършил 6:1, 6:0 в полза на Возняцки. Голямото разочарование е представянето на Серина Уилямс през сезона до момента.