Цвети Пиронкова: Скоро Григор Димитров ще е в топ 10

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова похвали Григор Димитров за успехите му в мъжкия тенис.

Тя призна, че е впечатлена от прогреса, който Димитров прави от началото на сезона. Пиронкова вярва, че в най-скоро време Гришо ще пробие в топ 10 на световната ранглиста.

Sporta.bg припомня, че 22-годишният хасковлия се изкачи до рекордното в българския мъжки тенис 14-ото място в ранглистата на АТР. В неделя в Букурещ той спечели втора титла за сезона, след като взе трофея и в Акапулко в началото на март.

"Това, което прави Григор, е уникално за българския спорт и за България като цяло. Той направи голяма израстване. В момента може би има само 6-7 играчи, които могат да го победят. Ако продължава да се развива така, съвсем скоро ще влезе в топ 10", коментира Цветана Пиронкова.

Двамата играха на смесени двойки при дебюта на България на турнира "Хопман Къп" през 2012 година, като записаха три победи и трите си мача.

"Ще се радвам отново да играя с Григор. Но това трудно ще се получи, защото всеки си има своята програма и смесените двойки не са приоритет и за двамата", сподели Пиронкова.

Най-добрата българска тенисистка иска да печели още трофеи от турнирите на WTA.

26-годишната плодивчанка за първи път в кариерата си стъпи на върха в Сидни през януари. Тя се представя много добре от началото на сезона и успя да се върне трайно в топ 50, след като стартира годината извън първата стотица.

За Цвети обаче титлите са по-важни от мястото в ранглистата. В момента тя заема 43-о място в света.

"Главната ми цел е да не си остана само с тази титла, която спечелих в Сидни. Нямам амбиции за световната ранглиста. За мен мястото в нея не е толкова важно. Искам да играя добре и да печеля възможно най-много победи на големите турнири", заяви Пиронкова.

4082884

Пловдивчанката откри сезона на клей преди десет дни на турнира в Щутгарт, но не успя да се класира за основната схема, след като отпадна във втория кръг на квалификациите от 221-а в света италианка Гоя Барбиери.

"На червени кортове по-трудно паля, така да се каже. Трябват ми повече турнири, за да навляза в оптимална форма. Ще участвам в Мадрид и Рим и ще преценявам в последствие за Страсбург, който е седмица преди "Ролан Гарос", коментира българката.

Пиронкова продължава да работи и върху плана за изграждане на собствена тенис-академия в Пловдив.

"Вече имаме терени. Сега се прави проектирането. Рано е за по-конкретни срокове", каза още първата ракета на България.

4082889

Днес пловдивчанката даде открит урок за деца 7 до 13 години на червените кортове на "Софийски тенис клуб" в Борисовата градина.

"Аз съм едно от лицата на тениса в България и се радвам, че имам възможност да допринеса за това децата да спортуват. Мисля, че това е допълнителна мотивация за тях. Аз лично съм го преживявала и знам какво е. Като дете се срещнах покрай турнири с Мануела Малеева и с други звезди от тениса по онова време и това ми даде допълнителен импулс и ентусиазъм да тренирам. Радвам се, че днес отново видях талантливи деца", добави Пиронкова.