Пиронкова стартира с победа в Щутгарт

снимка: БТА/AP

Първата ракета на България Цветана Пиронкова започна с победа участието си в квалификациите на силния турнир в Щутгарт с награден фонд 710 000 долара.

В първия си мач от надпреварата Цвети се справи с 466-ата в света Таисия Мордерер, побеждавайки 17-годишната си съперничка в две части - 7-6(1) 6-1.

Така Пиронкова има нужда от още две победи в квалификациите, за да намери място в основната схема на турнира. Нейна съперничка във втори кръг ще бъде 221-ата в света Гоя Барбиери, като двубоят между двете ще се изиграе утре.

С днешната си победа Цветана Пиронкова заработи и 13 точки за световната ранглиста на WTA, които обаче няма да прибави към актива си. Българката има да защитава 30 точки от миналогодишното си участие на турнира в Маракеш.

Първата част се оказа изненадващо трудна за българката, която се намира с около 400 места пред германската тийнейджърка. Мордерер успя да докара нещата до тайбрек, който обаче премина изцяло под диктовката на пловдивчанката, дала само една точка на германката.

Във втория сет всичко си дойде на местата, а Пиронкова записа убедително 6-1 в своя полза и вече мисли за следващия си двубой от квалификационната фаза на турнира.