Маестро Федерер детронира шампиона Джокович

снимка: БТА/AP

Двама швейцарци ще си оспорват трофея на "Мастърс"-а в Монте Карло, след като днес първо Станислас Вавринка, а след това и Роджър Федерер достигнаха до директния спор за титлата.

По-рано днес Вавринка елиминира Давид Ферер в две части, а днес Федерер стори същото с миналогодишния шампион Новак Джокович. Рекордьорът по брой титли от Големия шлем подчини световния №2 с резултат 7-5 6-2, "насрочвайки" си двубой с действащата първа ракета на Швейцария Стан Вавринка.

Новак Джокович бе в серия от пет поредни трофея от сериите "Мастърс", но днес великолепната му поредица бе спряна от швейцарския гений на тениса. За това може би спомогна и контузията в китката на Ноле, който днес дори не успя да осъществи предварително планираната си тренировка.

Роджър Федерер продължава да бъде и с положителен баланс срещу Новак Джокович, като "Фед Екс" записа своята 18-а победа от 34 изиграни мача срещу сърбина.

Федерер и Джокович изиграха равностоен първи сет. Швейцарецът спаси два сетбола при 5-4, след което направи пробив. При 6-5 той затвори сета с ас.

Във втората част Джокович не бе на обичайното си ниво заради болките в китката, което и видимо влияеше на играта му. Федерер поведе набързо с 5-1, а до края двамата размениха по един сервис гейм, оформи и крайния резултат в двубоя.

Предстоящият финал между Роджър Федерер и Станислас Вавринка ще бъде мач №15 между двамата до този момент. Засега балансът е унищожителен в полза на Федерер - 13 срещу 1 победи, но трябва да се отбележи, че никога досега Вавринка не е заемал толкова високо място в световната ранглиста на ATP. Stan the Man е №3 на планетата, а утре ще търси първа победа над Федерер от 2009 година насам. Любопитното е, че единственият успех на Вавринка над Роджър Федерер до момента идва именно на червения корт в Монте Карло.