Малкия звяр спря похода на Григор Димитров в Монте Карло

Гришо с първи успех в Монте Карло!
снимка: Guliver/Getty Images

Първата ракета на България Григор Димитров приключи с участието си на турнира от сериите „Мастърс“ в Монте Карло, след като днес хасковлията отстъпи на световния №6 Давид Ферер в среща от 1/8-финалната фаза.

Българинът се изправи за общо пети път срещу един от всепризнатите майстори на червената настилка, но претърпя поражение с 4-6 2-6 и остана на крачка от 1/4-финалите и нов двубой със световния №1 Рафаел Надал.

Това бе общо пети мач между Григор Димитров и Давид Ферер до момента, а българският тенисист записа четвърта загуба срещу Малкия звяр от Аликанте. Единствената му победа над Ферер остава триумфът в Стокхолм през миналата година, когато Димитров спечели и първата си титла от ATP.

Така Григор Димитров не успя да защити 180-те си точки от миналата година, когато достигна до 1/4-финалите и отпадна след здрава битка с Рафаел Надал. Това означава, че Гришо ще изпадне от Топ 15 на световния мъжки тенис, смъквайки се до №16 в света. В настоящия момент той е 14-и сред най-добрите на планетата.

Сега пред Григор Димитров предстои участие на турнира в Букурещ, където 22-годишният българин ще бъде и за първи път в кариерата си водач в основната схема.

Началото на срещата ни най-малко не предвещаваше това, което ще последва. Мачът нямаше как да стартира по-добре за Григор, който първо спечели подаването си, а след това и проби още първия сервис гейм на испанеца. Именно при 2-0 обаче настъпи неочакван срив в играта на българина, който допусна своя съперник да запише цели пет последователни гейма на сметката си.

При 2-5 Гришо върна два сервиса и намали на 4-5, но тук Ферер вече сервираше за спечелване на първата част. Стигна се до оспорван и равностоен гейм, но след дюс Малкия звяр успя да вземе своето, дръпвайки с 1-0 в сетовете.

Втората част започна с размяна на геймове, преди да се стигне до нов срив в играта на хасковлията. Димитров допусна пробив още във второто си подаване в двубоя, което отново даде сериозен превес на ибериеца. До края на сблъсъка световният №6 запази постоянството в играта си, което и му позволи да стигне до крайния успех, "уреждайки" си нова среща със своя сънародник и №1 в света Рафаел Надал.