Гришо наказа грешките на Гранойерс и започна с успех в Монте Карло

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Григор Димитров не игра особено качествено, но въпреки това преодоля съпротивата на испанеца Марсел Гранойерс и го елиминира в първия кръг на силния тенис турнир от сериите Мастърс 1000 в Монте Карло.

Гришо започна силно и спечели първия сет с 6:2 след два пробива, но демонстрира сериозни колебания в представянето си във втората част. Големият брой непредизвикани грешки от сервис и неубедителната игра от основна линия (а и на мрежата) позволиха на испанеца да изравни резултата след 4:6. В третия сет обаче сервисът на Гранойерс започна да му изневерява и Димитров се възползва, за да направи три пробива и да затвори мача след 6:2.

Двубоят продължи малко повече от 2 часа и донесе първи успех на Гришо над този съперник в третия мач помежду им и втори в турнир на АТР. Следващият опонент на 14-ия в света (и 12-ти поставен в основната схема) ще бъде срещу друг испанец – Алберт Рамос, който елиминира Ярко Нийминен.

Програмата на турнира е такава, че Димитров може да играе само с представители на Испания – евентуални следващи съперници са му Давид Ферер и Рафаел Надал, който именно спря пътя на Гришо на четвъртфиналите в Монте Карло миналата година.

4080122

Първи сет

Гришо не губеше време и взе първото си подаване без проблеми, като направи отличен минаващ удар от бекхенд от основната линия, за да заслужи първите по-продължителни аплодисменти от публиката. Гранойерс също без особени трудности изравни, а в следващия гейм Гришо демонстрира повече колебания при сервиса си, но все пак поведе с 2:1. Испанецът отговори на предизвикателството със спечелване на 4-ия гейм, който бе най-дългия в мача, макар и без да се стига до точка за пробив.

При 3:2 в своя полза Димитров се добра до първите си два брейкбола в мача, главно заради по-добрата си игра от основната линия. Испанецът ги отрази, но при втория дюс хасковлията изпълни целта си и поведе с 4:2 с първия си пробив в срещата. Гришо затвърди брейка си като не даде нито точка на съперника в следващия гейм - 5:2.

4080123Гранойерс получи медицинска помощ в паузата между геймовете, а при завръщането си на корта не успя да окаже никаква съпротива на Григор и логично отстъпи - 6:2 за българина.

Втори сет

На почивката между двете части Гранойерс отново бе масажиран и превързан, като видимо изпитваше болка в горната част на дясното си бедро. Въпреки проблемите си, движенията му не бяха особено възпрепятствани и все пак даваше отпор на Гришо. Хасковлията отново зарадва феновете с удар между краката си, който обаче не му помогна да направи пробив във втория гейм, който загуби и така резултатът бе изравнен - 1:1.

Гришо бе убедителен на свой сервис, но изпусна възможност за брейк в 4-ия гейм, което индикира, че все пак испанецът не е толкова възпрепятстван от болки в крака. Нивото на игра и на двамата не бе особено високо и преобладаваха грешките, като все пак Димитров бе по-разнообразен в отиграванията си, докато Гранойерс продължаваше да праща топките на бекхенда на съперника си.

Изненадващо в 7-ия гейм при подаването на Гришо непредизвиканите грешки зачестиха (той направи и първия си двоен фаул) и се стигна до шокиращ пробив в полза на Гранойерс - 3:4 в полза на испанеца, като сред зрителите на корта настъпи смут от неочакваното развитие на сета.

Гришо опита да реагира подобаващо, но изпусна и трите си възможности за пробив, а при третия дюс вече Гранойерс взе решаващо предимство от 3:5 гейма. Димитров спечели на 0 следващото си подаване и намали на 4:5, но не можа да избегне загубата на сета - 4:6.

4080120

Трети сет

Частта започна кошмарно за Гришо - пробив за 0:1 още при първото му подаване, и то при положение, че той получи шанс да изравни за 40-40 с излизане на мрежата. Слайс волето му обаче не сполучи, а лобът на Гранойерс остави безпомощен българина.

Благодарение на по-високата си концентрация в 4-ия гейм, а и на две фрапантни грешки при излизане на мрежата на испанеца, Григор успя да върне пробива и да изравни резултата на 2:2. Възходът в представянето на българина продължи и той направи решителен брейк за 4:2, като подобри значително точността на ретурите си главно при втори сервис на Грайонерс, чийто сервис бе колеблив.

Димитров не се успокои след натрупания аванс и искаше да приключи мача колкото може по-бързо, като в 8-ия гейм направи трети пробив, за да затвори частта убедително с успех 6:2!