Григор Димитров с труден успех в много странен мач в Ротердам

снимка: БТА/AP

Григор Димитров направи страхотен обрат в третия сет срещу руснака Дмитрий Турсунов и стигна до сладко 6:2, 1:6, 6:4 в първия си двубой от турнира ATP Ротердам.

Първата част почна с два бързи гейма до водачеството, но след това Григор се отпуши, записвайки 6 безответни гейма – 6:2. Последваха тежки моменти за родния представител, който не можеше да се справи със солидната игра на Турсунов от основната линия, а и сервисът му не работеше.

И решаващата част почна зле за Димитров, но той се пребори за пробив в епичен гейм за 2:2, а след това стигна и до три мачбола – третият от които реализиран, за крайното 6:4 в маратонския трети сет.

Така в следващия кръг Григор Димитров ще срещне Енест Гулубис, който надделя трудно над Денис Истомин с 6:4, 7:6. Досега той не е играл срещу този съперник. За победата си Григор защити 45 от 180-те точки, които има да защитава от полуфинала през миналата година.

Григор Димитров почна неочаквано слабо в срещата и позволи на Турсунов да го пробие още във втория гейм за 2:0, като той подари пробива с двойна грешка. Въпреки това обаче той веднага върна пробива – при 40:30 Григор записа 3 поредни точки и се върна в двубоя.

Последва спад в играта на Турсунов, докато Димитров почна да влиза по-добре в разиграванията и с мощния си форхенд завоюва успех в следващите 4 части за да поведе с 5:2 на руския си съперник.

Турсунов можеше да върне пробива, като поведе с 15:40, но силният сервис на българина му помогна да изравни, а след това съпротивата на съперника му съвсем падна – 6:2 и успех за Димитров в първата част.

Втората част обаче беше кошмарна за тенисист №1 на България. След като двамата си размениха по един бърз сервис-гейм, Димитров започна да греши все повече и повече, като Турсунов се възползва максимално – той разтягаше максимално своя съперник по основната линия, от което зачестиха и грешките.

Разнообразната игра на Турсунов донесоха цели два пробива за руснака, като сервисът на Григор не беше ефективен – 6:1 и решителната трета част.

И тя почна пагубно за четвъртфиналиста от Australian Open, като след ново 1:1 Григор допусна много непредизвикани грешки и логично беше пробит – 1:2. Последва маратонски гейм с няколко шанса за Григор да пробие, както и няколко равенства, и в крайна сметка Турсунов прати топката в аут – 2:2.

Последваха стабилни подавания и от двамата, като нито един от тенисистите не получи възможност да пробие. Така се стигна до 5:4 в полза на Димитров и 15:30 за Димитров, който обаче допусна грешка и не стигна до 2 мач бола. Той получи своите шансове да затвори мача на два пъти, но при третия Турсунов прати топката в аут – пробив и 6:4.