Григор Димитров отново на корта в понеделник от 4 сутринта

Кой сега е №1?
снимка: БТА/AP

Григор Димитров направи поредната важна крачка в кариерата си, класирайки се за първи осминафинал на турнир от Големия шлем, като в същото време продължи да пише историята на родния тенис, който до момента не познаваше такова класиране на български тенисист.

За да се случи това Гришо преодоля трима поредни съперници - американеца Брадли Клан, тайванеца Йен Хсун Лу, а в третия кръг взе скалпа на 11-ия в света канадец от черногорски произход Милош Раонич.

Така българският талант влезе във втората седмица на турнира, а първото препятствие пред него е испанецът Роберто Баутиста Агут. Мачът е в понеделник, а вече се знае и на кой корт и приблизително кога ще започне, след като организаторите на турнира публикуваха програмата за деня.

Двубоят е под №2 в програмата на втория по големина корт в “Мелбърн Парк” - “Маргарет Корт Арена” и се очаква да започне около 04:00 часа сутринта българско време.

Роберто Баутиста Агут, който в момента заема 62-о място в световната ранглиста, е традиционно неудобен съперник за Григор Димитров. Това ще бъде четвърта среща между двамата, като испанецът води на българина с 2:1 победи.

Само една от тях обаче е на ATP ниво, но за сметка на това съвсем прясна - на турнира в Пекин в края на миналия сезон (6-4 6-2). В останалите два мача тенисистите си размениха по един успех - Гришо би испанеца на полуфинал на чалънджъра в Орлеан (3-6 6-2 7-6(6), а Агут взе реванш на фючърс в Испания (6-4 4-6 6-2).

При нова победа в Мелбърн, Гришо ще си уреди мач на четвъртфиналите със световния номер 1 Рафаел Надал, стига разбира се испанецът да спечели мача си с Кеи Нишикори, който също е в понеделник.

Освен това първата ни ракета 100 процента ще дебютира в топ 20 на световната ранглиста, което е и една от целите му през този сезон. Със спечелените точки до момента Григор заема точно 20-ата позиция, но все още има вероятност да бъде изместен от други тенисисти.

Програмата за деня на кортовете в “Мелбърн Парк” включва още доста интересни двубои. Освен Димитров и Надал - за мачовете си от четвъртия кръг излизат приятелката на Гришо Мария Шарапова (срещу Доминика Цубулкова), превърналото се в класика съперничество между Роджър Федерер и Жо Вилфред Цонга, а защитаващата титлата си Виктория Азаренка излиза срещу Слоун Стивънс в повторение на полуфиналния им сблъсък от миналата година.

Ето и пълната програма на Australian Open за понеделник, като всички двубои на трите корта започват от 02:00 часа българско време.

"Род Лейвър Арена":

1. Мария Шарапова - Доминика Цибулкова

2. Виктория Азаренка - Слоун Стивънс

3. Рафаел Надал - Кеи Нишикори

4. Роджър Федерер - Джо-Вилфрид Цонга

5. Агнешка Радванска - Гарбин Мугуруса

"Хисенс Арена":

1. Двойки

2. Йелена Янкович - Симона Халеп

3. Двойки

4. Анди Мъри - Стефан Робер

"Маргарет Корт Арена"

1. Двойки

2. Григор Димитров - Роберто Баутиста Агут - не преди 04:00 часа