Гришо спечели дългия мач с Йен Хсун и се класира за 3-ти кръг

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира Australian Open. Той се справи след 3-0 сета (6:3, 6:3 7:6 (11)) над тайванеца Йен Хсун Лу.

Любпитното е, че двубоят първо бе отложен заради голямата жега в Мелбърн, която на сянка достигаше 43 градуса. След това пък срещата бе прекъсната заради дъжд на корт номер 6.

В следващият си мач Григор най-вероятно ще срещне гиганта Милош Раонич който трябва да се справи с Виктор Ханеску (Румъния).

Това е най-доброто класиране на Григор в първия за годината турнир от Големия шлем.

Българинът бе безкомпромисен и спечели с 6:3 първия сет с един хубав пробив за 4:2 и след страхотна защита.

Вторият сет започна по-лошо за него и той изоставаше с 0:3. След това обаче Гришо направи серия от 6 поредни гейма и спечели втория сет.

При резултат 2:1 гейма за Григор и 40 равни в четвъртия гейм, срещата бе прекъсната заради дъжд. При подновяването на играта Григор успя да спечели гейма и направи пробив, който трябваше да реши всички в мача, след като българина поведе с 4:1 гейма.

След това обаче Гриши се отпусна и позволи да бъде пробит на нула. Последва още един гейм на нула в полза на Йен. Все пак Гришо получи мачбол при 6:5, но не се възползва от него, а Йен докара двубоя до тайбрек.

Там тайванеца поведе с 4-2, но Гришо се стегна докара тайбрека до 6:6. Последваха два мачбола за Гришо, който не успя да ги реализира. Двамата си размениха по няколко мини пробива, но не можеха да се победят. Резултатът стана 12:11 в полза на Гришо и след непредизвикана грешка на Йен, Григор се поздрави с победата.

Гришо показа страхотен тенис от дълбочина. Той отправяше страховити удари от дъното на корта. Силата на неговия удар се вижда и при сервиса след като той записа 15 аса срещу 2 на своя съперник.

Българинът има леки проблеми с концентрацията след като направи 7 двойни грешки. Все пак Григор реализира 35 уинъра срещу 20 на своя съперник. Непредизвиканите грешки са 35 на 40 в полза на тайванеца, докато Григор реализира 5 от общо 31 точки за пробив.

Така Гришо се класира за първи път за третия кръг на Australian Open.

Вижте развитието на мача по геймове.

Първи сет:

1-0 за Григор след като поведе с 40:0. Въпреки че допусна двойна грешка, той спечели гейма и повежда в мача.

1:1 Тайванецът взе трудно гейма след като Гришо поведе с 30:0.

2:1 Григор нямаше никакви проблеми със своя сервис и с два аса не остави шанс за Йен.

2:2 Много продължителен гейм, в който и двамата тенисисти имаха своите възможности, но се бореха до край. Григор за първи път стигна до няколко точки за пробив, но тайванеца не се предаваше и задържа подаването си.

3:2 Почти никакви проблеми за Гришо в неговото подаване. Отново аз за българина.

4:2 Първи пробив за Григор Димитров. За втори пореден път Гришо повежда с 0:30 при подаване на Йен, като този път доведе нещата до 0:40 и въпреки опитите на тайванеца Гришо стигна до пробив.

5:2 Григор не остави шансове на своя съперник и спечели. След гейма се чуват възгласи "Българи - Юнаци".

5:3 Йен спечели подаването си без проблеми.

6:3 Труден сервис гейм за Гришо, най-вече заради неточности на българина. Йен заигра по-стабилно и стигна до точка за пробив. Гришо след това се стегна и с мощна игра от дъното на корта взе своето подаване.

Втори сет:

0:1 Йен спечели подаването си трудно и след ретур в аут на Григор Димитров.

0:2 Гришо допусна пробив след като поведе, но допусна три непредизвикани грешки.

0:3 Йен отново взе подаването си лесно след нови грешки на Григор.

1:3 Григор Димитров взе лесно своя сервис.

2:3 Гришо върна пробива и след като подобри играта си и не допусна грешки. Той стигна до три точки за пробив и реализира едната.

3:3 Много бърз гейм за Григор, който не даде точка на своя съперник

4:3 Четвърти пореден гейм за Григор. Играта на българина в момента е много силна и той мачка опонента си.

5:3 Нов лесен сервис гейм за Григор Димитров, който е все по-близо до спечелване на втория сет.

6:3 Втори сет за Григор Димитров, който спечели шест поредни гейма и след нов пробив поведе с 2:0 сета.

Трети сет:

1:0 Григор повежда след добра игра и само една точка за Йен.

1:1 Сервисът на тайванецът се подобри и той поведе с 40:0, Гришо върна две точки, Йен спечели подаването след удар в мрежата на Григор.

2:1 Труден гейм за Григор след като Йен достигна до равенство и точка за пробив. Последваха много силни сервиси и ас на Григор, който спечели подаването си.

40:40 и двубоя е прекъснат заради дъжд. Мощна игра на Григор от задна линия доведе до три точки за пробив на българина. Той обаче не успя да се възползва от тях след като направи две грешки. След това Гришо отново стигна до точка за пробив след излизане на мрежата, но Йен изравни.

3:1 Григор успя да направи пробив веднага след подовяването на мача и това може да му донесе и победата

4:1 Последва сервис гейм на нула за Григор и той се доближи още повече до победата

4:2 Йен успя да спечели подаването си с добра игра на сервис

4:3 Тайванецът не се предава и записа най-добрия си гейм от началото на мача. Той направи пробив на нула при сервиране на Григор с много мощно удари.

4:4 Йен направи втори пореден гейм без точка за Григор, дано българинът да се вдигне от летаргията.

5:4 Григор си възвръща формата. Той не остави шансове на Йен в гейма и спечели на нула.

5:5 Много силен сервис на тайванеца и резултата е изравнен отново.

6:5 Силен Гришо на сервис и без шансове за Йен. 6:6 Гришо стигна до точка за пробив и мачбол, но страхотен ас на Йен изравни резултата. След това тайванеца запази хладнокръвие и докара сета до тайбрек.

7:6 Страхотен тайбрек след като двамата тенисисти реализираха по няколко мини пробива, но не се предаваха. Така при 12:11 Йен допусна грешка и Гришо се поздрави с победата.