Какви са целите пред Григор Димитров за 2014?

галерия:

снимка: twitter

В наши дни треньорите на професионалните тенисисти са подложени на огромна напрежение. Те живеят и умират многократно в зависимост от капризите, тревогите и съдбата на възпитаниците си. Те са хранилища от знания и стратегическо мислене. Те се опитват да подготвят по най-добрия възможен начин тези, които ги наемат на работа.

Един от водещите специалисти в наши дни несъмнено е Роджър Рашийд. 44-годишният австралиец има скромни успехи като състезател, но се доказа като един от най-добрите на треньорското поприще. Той е работил с имена като Лейтън Хюит (2003 - 2007). От юли 2008 г. до юли 2011-а той е заедно с Гаел Монфис, а пред октомври 2012-а подписа с друг ексцентричен французин - Жо Вилфред Цонга, преди двамата да се разделят по взаимно съгласие през лятото на 2013 г.

След раздялата си с Цонга, през тази есен започна сътрудничеството на Рашийд с най-добрия български тенисист Григор Димитров. Съвместната им работа даде резултат още в първия им турнир заедно - този в Стокхолм, където 22-годишният хасковлия спечели първата си и засега единствена ATP титла, побеждавайки Давид Ферер на финала.

Роджър Рашийд даде обширно интервю за специализираното издание Tennis Channel, в което говори за работата си с Гришо, както и за поставените цели през новия сезон, който за българина ще започне още в първите дни на Новата 2014-а в Бризбейн, където Димитров достигна до финал през миналата година. В момента двамата са в Калифорния, където усилено се готвят за новия сезон.

“Когато се съгласих да тренирам Григор двамата мислехме, че ще прекараме заедно останалата част от 2013-а и трите турнира, на които той игра (Стокхолм, Базел и Париж- б.а.). Така че започнахме в Стокхолм. За първи път излязох на корта с него в неделята преди началото на турнира. Тогава му казах: “Ако има нещо, което трябва да ми докажеш, това е, че вече наистина си наясно със себе си какво искаш да постигнеш и какво наследство искаш да оставиш след себе си като тенисист”, спомни си Рашийд.

“Искам да извлека от Григор колкото мога повече. Трябва да му призная, че още от първия ни ден заедно очите и ушите му бяха широко отворени. Той искаше да научи колкото се може повече. Той е млад човек с много висока култура и възпитание. През годините е прекарал няколко периода с различни треньори, всеки от тях с различно виждане за играта. Сега за него е важно да намери нещо постоянно, към което да се придържа, в противен случай ще се получи така, че той ще получава прекалено много съвети прекалено често”, добави австралиецът.

4048135

“Григор е на 22 години, но в известен смисъл прилича повече на 20-годишен в своето тенис развитие, защото прекара последните три години в различни академии. Имаше различни треньори, с които работеше при различни условия, което е трудно за изграждането му като тенисист. Най-големият риск при талантливи играчи, които разполагат с богат арсенал от оръжия като Григор Димитров, е, че те прекалено често използват прекалено много от тях на корта.

Той все още не е открил естествената си игра и как да постига възможно най-големи успехи, когато играе. Говорили сме много за това как да структурира играта си и да играе тенис така, че да успее да заеме мястото, което иска. Когато някой е много талантлив и е направил пробив при юношите, той има склонността да използва много от ударите си от юношеския тенис и при мъжете. В ATP обаче някои от тези удари могат да се превърнат в твой враг. Григор не спира да работи и ще продължи да се учи с времето", каза още Рашийд.

4048137

"Той много се радва, когато играе с големите имена в тениса и това наистина е много хубаво. Когато състезател като Григор Димитров е щастлив, знаеш, че има шансове, независимо срещу кого се изправи. Той може да играе на най-високо ниво, а след това да загуби от някой извън топ 100, което му се е случвало няколко пъти. Говорил съм с него по въпроса и за това как може да внесе повече постоянство в играта си. Казвам му: “Трябва да знаеш, че допускаш да ти вземат прекалено много точки и какво правиш, за да губиш тези топки?” Надявам се, че Григор ще бъде от този тип гладни за успехи тенисисти, които смятат, че всеки момент на корта е важен", допълни специалистът.

Роджър Рашийд разкри, че възнамерява да пътува с възпитаника си на всеки турнир, в който 22-годишният хасковлия ще участва през 2014 г. “На неговата възраст той има нужда от това, така че аз ще бъда с него на всяко състезание, с изключение на може би 1-2 турнира през сезона. Развълнуван съм, защото той е добро момче. Не бих приел тази работа, ако самият спортист няма огромно уважение към играта и хората около него".

4048141

"Когато започнахме сътрудничеството си Григор не беше печелил мач от два месеца и половина, така че се опитахме да изгладим някои детайли, както и да въведем някои правила, които трябва да се спазват на корта и вижте какво се получи. За мен не е важно да видя Григор Димитров на 16-о място в световната ранглиста или какво е представянето му на Мастърсите, нито дори какво ще направи на турнирите от Големия шлем през 2014 г. Целта ми е той да бъде по-добър тенисист след 12 месеца", категоричен бе Рашийд.

"С Григор трябва да ни е комфортно заедно, но в същото време да има и известно напрежение. Самият той знае, че за да има ефект - партньорството ни трябва да е дългосрочно. Нека обаче първо видим какво можем да постигнем и най-вече какво може да направи той. Играчът е този, който трябва да бъде водещата страна. Григор е готов да започне това пътуване и знае, че то ще бъде приключение.

4048136

Ако мога да го сравня с някой голф играч - бих го оприличил с някой като Адам Скот - австралийски талант, който понесе няколко удара през годините, но сега вече е на правилния път. С времето Григор Димитров ще става все по-добър тенисист и пред него няма да има лимит по отношение на това докъде може да стигне", смята австралиецът.

"Когато работиш с роден талант като Григор, можеш да добавиш към него точните компоненти, с които той да постига резултати и успехи. Докъде ще доведе това? Ако трябва да бъда честен и аз все още не знам. Казал съм му, че трябва да е търпелив, но да работи здраво и да има високи очаквания към себе си всеки ден и така той ще намери мястото си. Той е едно от тези момчета, които в следващите 3-4 години могат да покорят върховете в световния тенис", убеден е треньорът на Гришо.

4041169

“Чувствам, че Григор е научил много и е преодолял някои трудности. Всички хора, които са работили с Димитров преди мен, са направили някои добри неща за него. Те са му помогнали са проходи, сега е време той да се изправи и да реши какво иска да прави и какво ще бъде наследството му.

Как иска хората да говорят за него в края на кариерата му. Иска ли те да видят някой, който се е пуснал в тура, изиграл е няколко добри мача, но не е постигнал мечтите си? Или иска да е някой, който е направил всичко по силите си, за да се превърне в тенисиста, който иска или е мечтал да бъде. В този смисъл няма значение дали ще се изкачиш до номер №20, №7 и т.н. в света - важното е, че си дал всичко от себе си в преследване на целта в своя спорт. Всеки играч трябва да се гордее с това, което е направил по време на кариерата си. Вярвам, че Григор иска да даде на тениса всичко, което има”, завърши Роджър Рашийд.