Джокович сломи Надал и защити титлата си в Лондон

галерия:

снимка: БТА/XINHUA

Новак Джокович защити титлата си от финалния турнир на ATP в Лондон с награден фонд 6 000 000 долара. Сърбинът сложи край на сезона по възможно най-добрия начин, побеждавайки по категоричен начин световния номер 1 Рафаел Надал в два сета - 6:3, 6:4.

За Ноле това бе втора поредна и общо трета титла от Мастърса на осемте най-добри тенисисти, като сърбинът може да се похвали със 100-процентова успеваемост на финалите - той вече има три титли в три изиграни финала.

С победата си в Лондон той стана едва седмият играч с 3 или повече титли от финалния турнир на ATP, нареждайки се до имена като Роджър Федерер (6), Иван Лендъл (5), Пийт Сампрас (5), Илие Настасе (4), Джон Макенроу (3) и Борис Бекер (3).

Освен това за Джокович това бе 22-а поредна победа, с което той затвърди чудесното си представяне в турнирите на закрити твърди кортове, като по този начин изравни серията на Надал, поставена по-рано през сезона.

Победният път на сърбина започна след загуба именно от Рафа във финала на US Open, когато той отстъпи и първото място в света.

"Най-позитивното нещо в тази победа е това, че успях да се възстановя психически след няколкото тежки загуби от Надал. Особено тези на Ролан Гарос, Уимбълдън и US Open", каза Джокович, който стана едва седмият тенисист с три или повече трофея от финалния турнир на АТП.

С победата си Джокович спря Надал по пътя към единствената титла от голям турнир, която липсва във визитката на испанеца. За Рафа това бе втори финал и втора загуба в Мастърса на осемте най-добри.

"Този мач няма да промени кариерата ми. Да, разочарован съм, но аз не бях фаворит. Опитах се да се боря за всяка топка, да бъда позитивен във всеки един момент, дори и когато мачът не вървеше в моя полза", каза Надал след тежкото поражение от Джокович.

4043224

Поражението в понеделник вечер беше предупредителен сигнал за Надал, който вече знае, че титлата от Мелбърн няма да бъде спечелена лесно срещу 3-кратния победител в януарския турнир от Големия шлем. Джокович пък постигна десети успех от 19 финала срещу Надал и е непобеден от септември насам.

"След финала в САЩ трябваше да размисля хубаво и да анализирам своите грешки, особено в мачовете срещу Надал. Трябваше да разбера от какво точно се нуждае моята игра, за да мога да печеля срещу него. Мисля, че резултатите в моите мачове доказаха това, че съм работил много и изключително упорито в последните два месеца", добави Джокович.

Сърбинът започна прекрасно мача и неговият мощен ретур не позволяваше на Надал да диктува темпото в разиграванията. Испанецът, играейки на една от непредпочитаните си настилки, стигна само до девет печеливши удара и загуби на три пъти собственото си подаване в срещата.

"Днес голямата разлика дойде от сервиса. Аз не го правех добре, а той го изпълняваше отлично. На този тип настилка от решаващо значение е първият удар, а той го изпращаше много по-добре от мен", обясни Надал.

4043225

Испанецът се завърна начело на световната ранглиста след дълго лечение на травма в коляното. След възстановяването си през месец февруари той спечели 75 мача и загуби само седем, за да стигне до десет титли от веригата на турнирите под егидата на ATP. В това число попадат трофеите от Ролан Гарос, Oткритото първенство на САЩ и пет Мастърс-а.

Джокович обаче беше пределно амбициран и покачи своя баланс срещу Надал на твърда настилка до цели 13:7 победи в своя полза.

"Надал заслужава да бъде лидер в ранглистата в края на годината, защото има две титли от Големия шлем. Има най-много трофеи, има и най-успешен сезон. Няма спор, няма въпроси. Аз се опитах да калкулирам неговите и моите успехи след турнира в САЩ, а след това просто се стараех да печеля турнир след турнир. Това ми помогна да бъда във формата, в която съм в момента", обясни сръбският тенисист.

4043220

Джокович направи отличен старт на мача, изпращайки няколко силни удара от мрежата, с което държеше испанския си съперник зад основната линия на неговото поле от корта. Това пък лимитира грешките на сърбина. Добрите ретури на Джокович извлякоха максимума от две от малкото грешки при връщане с бекхенд на Надал във втория гейм, когато беше постигнат и първият пробив в срещата.

Той имаше друга възможност при двойна грешка на испанеца в четвъртия гейм, но тогава не успя да се възползва и да си подсигури победата в началния сет. Надал се включи в мача точно в този момент и заигра по-добре, поставяйки Джокович под много сериозно напрежение с няколко силни форхенда в гейм номер 5.

Две непредизвикани грешки на сърбина позволиха на Надал да се бори за изравняване на резултата и логичното се случи при 3:3. Равенството в геймовете не се задържа дълго, защото Джокович успя да стигне до нов пробив и с това да реши сета.

4043222

Двойна грешка на Надал при 30:30 отвори пътя на сърбина към второ спечелване на сервиса на съперника и той поведе с 5:3 след серия от волета. Стоейки в средата на корта, сърбинът разпери ръце във въздуха и отбеляза триумфа си в първия сет под бурните аплодисменти на британската публика. Той завърши тази част с ас.

Изключително уверен в собствените си възможности, Джокович заигра още по-силно във втория сет. Играта на Надал пък ставаше все по-лоша и той грешеше все повече от основната линия, което доведе до пробив още в третия гейм.

Силите на испанеца стигнаха само за спасяване на две разигравания за мача, но един дълъг форхенд на Джокович реши изхода на двубоя в полза на сърбина.