Григор Димитров - Грега Жемля 6:3, 6:7, 6:3, 4:6, 8:9, дъжд отложи мача

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Заради дъжда над Уимбълдън Григор Димитров и словенеца Грега Жемля няма да могат да доиграят напрегнатия двубой помежду си днес и срещата ще бъде отложена за утре.

 

Приятелката на Гришо Мария Шарапова го подкрепяше от трибуните на корт номер 3, но засега поне не успява да му донесе късмет срещу непримиримия словенец.

 

Двамата започнаха равностойно петата и решаваща част, но Григор стигна до две точки за пробив при 2:2 и 15:40, но за пореден път не успя да се възползва. След спиращо дъха разиграване той отново получи шанс, но бе пасивен в следващото разиграване и в крайна сметка Жемля отново поведе - 2:3.

 

И Григор, и Жемля показаха стабилни нерви при подаванията си и не допуснаха точки за пробив, стигайки до 4:5 - Димитров сервираше за оставането си в турнира. Той се справи лесно и изравни - 5:5, но и Желмя с мощни сервиси отново взе предимство.

 

Играта на котка и мишка продължи, като и двамата имаха своите шансове. Това се промени, за съжаление, при сервис-гейма на Димитров, като Жемля получи мач пойнт, но Григор успя да го спаси. Последва ужасяваща грешка от форхенд за българина, но той отново успя да спаси мач-пойнт. Той допусна още няколко грешки, но в крайна сметка с ас сложи край на мъката си в този гейм - 7:7, а след това и 8:8.


Първи сет

 

На сервис започна Григор Димитров, който направи две непредизвикани грешки, но все пак беше по-стабилен от съперника си и взе първия гейм - 1:0. Още в следващата част Димитров реализира няколко страхотни удара от форхенд и бекхенд, като още в първата си точка за пробив успя да дръпне в резултата - 2:0.

 

Българският №1 показа класа в следващия си сервис гейм, като разби съперника си на 0 и взе комфортен аванс от 3:0. Първият сервис на словенеца отново не работеше, но все пак Жемля се разписа в сета, въпреки че губеше с 15:30 - 3:1.

 

Димитров имаше проблеми при подаването си и губеше с 0:30, но силният му първи сервис му помогна и българинът записа 4 поредни точки за 4:1. Жемля сравнително лесно взе своя сервис гейм, а Гришо се размина с тежка контузия, след като се подхлъзна на лошата трева, която до момента контузи не 1 или 2 от лидерите в световния тенис - 4:2.

 

Няколко грешки на Димитров позволиха на съперника му да стигне на три пъти до точка за пробив. но Гришо се защити и успя да спечели най-оспорваната част от началото на мача - 5:2. Той можеше да реализира и пробив в следващата част, но сбърка на няколко пъти, след като поведе с 15:30 - 5:3. Българският №1 обаче взе бърз сервис гейм и си спечели заслужено първия сет.

 


Втори сет

 

Грега Жемля започна убедително втория сет, като бързо спечели първия гейм на 0 - 0:1. По същия начин отговори и българинът и за 5 минути двамата си размениха по гейм - 1:1. Гришо можеше да затрудни Земля в следващата част, но допусна две грешки и словенецът сравнително лесно спечели на 15 - 1:2.

 

Димитров допусна няколко непредизвикани грешки, но първият му сервис влезе в сила при 30:30, а след това българинът затвори след ретур в аут на Жемля - 2:2. За съжаление, Жемля продължи да сервира силно и безпроблемно поведе отново - 2:3. Двамата продължиха гонитбата си и стигнаха до 4:4 без пробиви.

 

Жемля продължи да сервира отлично и разби посрещането на Григор, а българинът трябваше да сервира за оставането си в срещата - 4:5. Той обаче беше категоричен и изравни след няколко спиращи дъха удари - 5:5.

 

Димитров рязко увеличи оборотите в играта си в решителния 11-и гейм и стигна до цели 3 точки за пробив. Жемля обаче успя да защити и трите с излизания на мрежата - 40:40, а след това да спечели и гейма - 5:6. Гришо отново не сбърка и вкара срещата в тайбрек - 6:6.

 

Жемля първи стигна до мини пробив, а с голяма доза късмет успя да го затвърди и да поведе с 1:4. С два бързи сервиса Гришо все пак показа съпротива - 3:4. Жемля обаче отговори с два аса и направи разликата отново 3 точки - три сет бола за словенеца. Гришо направи втората си двойна грешка при 4:6 и подари сета - 6:7 и 1:1.

 


Трети сет

 

Третият сет се забави заради медицинска пауза заради схванат прасец на Гришо. При подновяването той нито веднъж не вкара първи сервис, но направи феноменални удари и поведе с 1:0. Димитров продължи уверено и добра игра от основната линия стигна до точка за пробив, но не успя да се възползва - 40:40, а малко по-късно Жемля изравни - 1:1.

 

В същото време на корт №10 Пиронкова взе първият сет срещу Захлавова след 7:5.

 

Въпреки пропусната възможност българинът натисна със сервис и набързо отново поведе - 2:1. Димитров повде с 0:30, но отново стъпи накриво, а Жемля се възползва и обърна изцяло развоя на гейма - 2:2. Григор имаше доста трудности в своето подаване, но отново силният му първи сервис го извади и той поведе с 3:2.

 

Григор отново успя да се възползва от слабия първи сервис на Жемля и стигна до точка за пробив, но този път словенецът сбърка и Гришо поведе с 4:2. Последва и бърз гейм на 15 за 5:2. Словенецът обаче не допусна нов срив и успя да намали до 5:3, но това не му помогна и Димитров реализира прекрасни начални удари и за минута взе сета - 6:3.

 

 

Четвърти сет

 

Двамата започнаха силно в своите сервис геймове и спечелиха на 0 за 1:1. Димитров успя да затрудни съперника си при подаването му въпреки проблемите, които имаше с тревата, и стигна до две точки за пробив, но Жемля се защити много добре - 1:2. За сметка на това, Димитров нямаше особени затруднения и изравни за 2:2.

 

Цветана Пиронкова пък записа отличен успех със 7:5, 6:3 над Захлавова и вече е в третия кръг на Уимбълдън.

 

Във своя мач Григор отново стигна до три точки за пробив, но подобно на втория сет, не се възползва от тях и се стигна до равенство. Той стигна до нови три точки за пробив, но всеки път допусйапе грешки и в крайна сметка загуби поредния си шанс да поведе решително в срещата - 2:3. Последваха три бързи сервис гейма за двамата тенисисти - 4:4. В играта на Григор обаче настъпи тотален срив и Жемля спечели следващите два гейма - 4:6 и 2:2.