Гришо и Цвети отново на корта в четвъртък, вижте срещу кого

снимка: Guliver/Getty Images

Най-добрите български тенисисти Григор Димитров и Цветана Пиронкова започнаха участието си в тазгодишното издание на Уимбълдън с категорични победи, а сноши станаха ясни и следващите им съперници в надпреварата.

 

Гришо се разправи с италианеца Симоне Болели, разгромявайки го с 6:1, 6:4, 6:3 за час и половина игра, докато Цвети изнесе лекция на 21-ата в света Анастасия Павлюченкова, която е сочена за един от най-големите тенис таланти на Русия.

 

Следващото препятствие пред юношеския шампион Григор Димитров в Лондон ще бъде словенецът Грега Жемля, който отстрани на старта Майкъл Ръсел в четири сета - 6:7(3), 6:4, 6:4, 6:1.

 

Цвети Пиронкова пък ще спори с представителката на Чехия Барбора Захлавова Стрицова, елиминирала Магдалена Рибарикова след обрат с 5:7, 6:0, 6:1.

 

Мачовете и на двамата ни представители ще бъдат в четвъртък, като детайлите като на кой корт ще се играят и от колко часа, ще стана по-късно днес, когато се изиграят днешните мачове и организаторите обявят програмата за деня.

 

Съперникът на Гришо - Грега Земля в момента се намира под №55 в света, а рекордното му класиране е №49. Досега двамата са се срещали само веднъж - на турнир от сериите "Чалънджър", когато Гришо печели трудно в три сета - 3:6, 6:3, 7:6(0).

 

Григор закономерно е сочен за фаворит и ако оправдае очакванията, в следващия кръг той ще се изправи срещу победителя от двубоя между №8 в света Хуан Мартин Дел Потро и канадеца Джеси Ливайн.

 

Противничката на Цвети във втория кръг Барбора Захлавова Стрицова пък в момента е извън топ 100 при жените - №118, а рекордното ѝ класиране е №39, записано през 2010 г. Чехкинята се завърна на корта преди около месец, след като трябваше да изтърпи 6-месечно наказание заради употреба на допинг, на което се дължи и ниското ѝ класиране в ранглистата. Това ще бъде втори мач между двете тенисистки, като първата им среща бе на турнира в зала в Париж през 2011 г. и завърши в полза на Стрицова (7:6(5), 6:3).

 

При евентуален успех над чехкинята, във втория кръг Цвети ще играе с победителката от срещата между друга чехкиня - Каролина Плишкова и хърватката Петра Мартич.