Надал мина през ада, но пречупи Джокович и ще защитава короната си в Париж (СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА/AP

Седемкратният шампион Рафаел Надал ще се бори за рекордна осма титла на Ролан Гарос и въобще на турнир от Големия шлем, след като елиминира световния номер 1 Новак Джокович в спиращ дъха 5-сетов трилър.

 

Двамата тенисисти се раздадоха напълно в гладиаторска битка, продължила повече от 4 часа, но в крайна сметка Матадора от Майорка успя да пречупи коравия сърбин след успех с 6:4, 3:6, 6:1, 6:7(4), 9:7.

 

Така Краля на клея ще защитава короната си във френската столица, в която вече има 59 победи, също рекорд, като още по-впечатляващото е, че Надал има само една единствена победа на кортовете в Париж в кариерата си.

 

В мача за титлата в неделя Надал ще срещне победителя от другия полуфинал между друг испанец - Давид Ферер и представителя на домакините Жо-Вилфред Цонга.

 

Срещата започна с предимство на Надал, който влезе в мача по-бързо и започна да ниже уинър след уинър в типичния си стил. Джокович така и не намери противодействие и след пробив в седмия гейм испанецът реши нещата в своя полза - 6:4 и 1:0 в сетовете.

 

През втората част лидерът в световната ранглиста се стегна и заигра по-освободено, и резултатът не закъсня - притиснат до стената след нов пробив на Надал и 3:2, Ноле, не само че върна пробива, но след това спечели четири поредни гейма за 6:3 и 1:1.

 

Отговорът на седемкратния шампион не закъсня и той започна много агресивно в третия сет, което доведе до ранен пробив, който се оказа само началото на разразилата се после буря за Джокович, който успя да вземе само един гейм в тази част.

 

Четвъртият сет тръгна по сценария на първия - Рафа проби в седмия гейм, но след това нещата се развиха по друг начин. Джокович за пореден път показа непримиримия си характер, върна пробива и доведе нещата до тайбрек, който той спечели със 7:4 точки, вкарвайки мача в пети решителен сет.

 

Последната част започна чудесно за набралия инерция Джокович и той дръпна с 2:0 след пробив още в първия сервис-гейм на противника си.

 

 

Най-спорният момент в мача настъпи в осмия гейм, при 4:3 в полза на Джокович и 40:40. Тогава Ноле принуди шампиона да се защитава и се стигна до лесна топка на мрежата, която сърбинът атакува агресивно и след като я реализира, не успя да спре и се овеси на мрежата. По правилата Джокович не може да прави така и точката бе присъдена на непримиримия Надал, който стигна до точка за пробив. Тя бе отразена от Новак, но след това испанецът за втори път притисна балканеца до стената и този път пробивът бе факт, Краля на Клея се завърна в мача, изравнявайки за 4:4.

 

В следващия гейм Матадора от Майорка затвърди пробива си с гейм на 15, принуждавайки Джокович да сервира за оставане в сета, а и в мача. Ръката на Ноле обаче не трепна и той хладнокръвно спечели подаването си, довеждайки нещата до ново равенство - 5:5.

 

Последва нов гейм на 15 за шампиона и ново предизвикателство за Джокович да се изправи за втори път на сервис за оставане в мача. Сърбинът отново не трепна и то хич след гейм на нула за 6:6. Надал обаче също бе безмилостен с бърз гейм (на 15), подлагайки за трети пореден път нервите на Джокович на изпитание.

 

Ноле пак не остави на испанеца никакви шансове, като дори си позволи да сбърка едно воле, след като бе принудил съперника си сляпа да се защитава - 7:7.

 

Надал обаче също запазваше изключителна концентрация и присъствие на духа, и за четвърти път се откъсна на гейм от победата. В 16-ия гейм настъпи и преломният момент в двубоя, Надал поведе с 40:0 след невероятен прехвърлящ удар и непредизвикана грешка на Ноле, а после се възползва още от първата си възможност и най-сетне проби сърбина, продължавайки борбата за рекордната осма титла от Ролан Гарос.