Григор Димитров се справи с Бърнард Томич в "битката на младоците"

снимка: БТА

Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна със страхотна победа участието си на силния турнир в Ротердам (Холандия) с награден фонд 1 575 875 евро. В първия кръг Гришо се наложи в три сета - 6:3, 3:6, 6:3 над 198-сантиметровият австралиец Бърнард Томич за час и 33 минути игра.

 

Двубоят между считаните за едни от най-перспективните млади тенисисти в света Димитров и Томич премина през много обрати, като всеки един от трите сета бе решен с по един пробив. В крайна сметка Гришо показа по-здрави нерви в решителните разигравания и се поздрави с победата.

 

По този начин 21-годишният хасковлия спря негативната си серия от три поредни турнира, в които отпадаше в първия кръг (Сидни, Australian Open и Загреб), след като започна годината по чудесен начин с достигането до първия си финал в Бризбейн.

 

Мачът между Гришо и Томич бе първи между двамата на ниво професионалисти, като след победата българинът си осигури 16 000 евро от наградния фонд и 45 точки за ранглистата на ATP, с които Димитров ще се завърне в топ 40 на света, като има голяма вероятност да подобри и най-доброто си класиране.

 

За място на четвъртфиналите в Ротердам, Григор Димитров ще спори с победителя от двубоя между поставения под номер 8 Флориан Майер (Германия) и Николай Давиденко (Русия), които играят по-късно днес.

 

Срещата между Димитров и Томич започна с дълъг гейм при сервис на Гришо. Българинът поведе с 40:15, но след това Томич успя да стигне до равенство. Последваха няколко дюса, преди 21-годишния хасковлия да затвори гейма с ас. Томич отговори с гейм на 15 за 1:1, последван от също толкова бърз такъв на сметката на Гришо за 2:1.

 

Двамата продължиха да печелят лесно геймовете си и срещата продължи с предимство на сервиращите, за да се стигне до първия пробив в сета, дело на Григор Димитров в осмия гейм за 5:3, при което българинът сервираше за първия сет и бе сгреши, затваряйки частта с 6:3.

 

Вторият сет също започна равностойно, като двамата тенисисти печелеха сервис геймовете си до 1:1, при което Гришо стигна до две възможности за пробив в подаването на австралиеца, но не успя да се възползва и Томич измъкна гейма си за 1:2, а след това, възползвайки се от няколко грешки на Димитров, стигна и до първия си пробив в мача, за да поведе с 1:3.

 

Австралиецът спечели трети пореден гейм, след като взе подаването си за 1:4, преди Гришо да успее да спре серията му, намалявайки на 2:4. Последва бърз гейм на сметката на Томич и при 2:5 Димитров сервираше за оставане в сета.

 

Двамата изиграха маратонски гейм, преминал през множество размени на лидерството, но в крайна сметка Григор съумя да изтръгне подаването си след мощен форхенд по диагонала и принуди съперника си да сервира за изравняване на резултата в сетовете. Томич не трепна и вкара мача в трета решителна част.

 

Подобно на първите два, и в третият сет Димитров и Томич се захапаха здраво, печелейки подаванията си. Във втория гейм Гришо бе много близо до пробив, но не успя да реализира едно воле на мрежата, а след това Томич някакси успя да се измъкне, изравнявайки за 1:1. Геймът продължи с предимство на сервиращите - стигна се до 4:3 за Димитров, при което българинът поведе с 40:15, а малко след това стигна до втория си пробив в мача, за да поведе с 5:3, а после затвори сета на нула, а с това и мача.