Пиронкова прогресира в ранглистата, Вики Томова с рекордно класиране

снимка: SPORTA.BG

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова отбеляза минимален прогрес с една позиция в тазседмичната ранглиста на Женската тенис асоциация (WTA) и вече е под номер 44 в света с 1285 точки.

 

25-годишната пловдивчанка трябваше да играе на започващия тази седмица турнир в Линц (Австрия), но в последния момент се отказа от участие и така следващата надпревара на Цвети ще бъде турнира за Купата на Кремъл в Москва.

 

Пиронкова ще завърши сезона с Турнира на шампионките на WTA, който ще се проведе в "Арена Армеец" в София от 30 октомври до 4 ноември.

 

Както е известно Цвети, заедно с рускинята Мария Кириленко, получиха "уайлд кард" от организаторите, а имената на останалите шест тенисистки, които ще участват, ще станат ясни след две седмици, когато приключат и последните три турнира от категорията "International" за този сезон - в Линц, Осака и Люксембург.

 

Втората ракета на България Елица Костова също се изкачва с една позиция и през тази седмица е под номер 191 в световната ранглиста. Трета ракета на България остава Диа Евтимова, която бележи прогрес с две места и вече заема 252-а позиция. Най-голям скок от родните тенисистки в топ 1000 бележи Виктория Томова, която скача с цели 52 позиции до рекордното в досегашната ѝ кариера 547-о място.

 

В топ 10 при жените има две промени. Серина Уилямс (САЩ) измества Агнешка Радванска (Полша) от третото място, а полякинята вече е четвърта. Втората промяна е свързана с На Ли (Китай) и Сара Ерани (Италия), които също си разменят местата, като китайката измества италианката и вече е 7-а, а Ерани пада на 8-ото място.

 

Лидерка при дамите остава Виктория Азаренка (Беларус), следвана от Мария Шарапова (Русия). На пета позиция е Петра Квитова (Чехия), шеста е Анжелик Кербер (Германия), а топ 10 се допълва от Саманта Стосър (Австралия) и Марион Бартоли (Франция).