Гришо започна с победа в Шанхай и си осигури мач с Джокович

снимка: БТА

Първата ракета на България при мъжете Григор Димитров се поздрави с чудесна победа в първия кръг на силния турнир в Шанхай (Китай) с награден фонд 3 531 600 щатски долара. 21-годишният хасковлия се наложи в два сета - 7:5, 6:3 над номер 41 в ранглистата на ATP Пабло Андухар (Испания).

 

Това бе трета среща между Григор и испанеца, като Димитров вече води с 2:1 победи в директните двубои. За успеха си българинът заработи 45 точки за световната ранглиста и 23 000 долара от наградния фонд.

 

Освен това Гришо си осигури и мач със световния номер 2 Новак Джокович (Сърбия), който вчера триумфира с титлата на турнира в Пекин, а в първия кръг в Шанхай почиваше. Досега българинът никога не е играл с Ноле, като това ще бъде третият му сблъсък с тенисист от топ 4 след двубоите му с Рафаел Надал (Испания) и Анди Мъри (Великобритания).

 

Григор Димитров започна вихрено срещата, печелейки подаването си на нула. След това двамата тенисисти вземаха сервис геймовете си, като не допуснаха пробив до 5:5, а Гришо поведе с 6:5 и Андухар трябваше да сервира за оставането си в сета. Испанецът поведе с 40:15, но след това допусна двойна грешка, последвана от две непредизвикани такива и така се стигна до сетбол в полза на Димитров. Гришо веднаха се възползва от него и затвори първия сет със 7:5.

 

Втората част започна по подобие на първата, с бърз гейм за Григор. Андухар изравни, а след това Гришо поведе с 2:1, а при следващото подаване на испанеца, стигна до две точки за пробив и след непредизвикана грешка на испанеца, поведе с 3:1. После Димитров спечели и своето подаване, за да се откъсне с 4:1.

 

Пабло Андухар спря серията от три поредни гейма на Гришо за 4:2, а след това двамата си размениха по един гейм, за да се стигне до 5:3 и сервис на Андухар за оставане в мача. Последва маратонски гейм, в който Гришо на три пъти стигна до мачбол, първите два бяха отразени от испанеца, но при третия българинът пусна една къса топка и Андухар капитулира, изваждайки я в аут и губейки втория сет с 6:3, а с това и мача.