Диа Евтимова - За живота на тенисиста и усърдните тренировки

галерия:

снимка: SPORTA.BG

Те са млади, те са успешни и с ръка на сърцето можем да кажем, че правят за България повече от всеки политик, дипломат, шоумен или певец. Защото със спортните си постижения тези дами не само карат света да ни оцени, а и самите ние да имаме малко повече самочувствие, малко повече вяра в себе си.


Някои от тях може да не са стигали до заветния златен медал, но е ясно - те са нашите златни момичета. Без оглед на спорт и дисциплина.

 

Колко точно труд се крие зад спортните им успехи? Колко голяма смелост и сила на духа се изискват? Какви са разочарованията, радостите и мечтите им? В следващите седмици тези жени ще открехнат вратите на спортните салони и ще ни позволят да надникнем в живота им в и извън тренировките. Днес ще погледнем в живота на Диа Евтимова.


Втората тенис ракета на България започва да тренира любимия си спорт още на 7-годишна възраст, а на 14 вече е номер 2 в Европа. В Sporta.bg сме убедени, че Диа ще ни радва още дълго от кортовете по света и у нас. 


Как се захвана със спорт и защо избра тенис?

 

Започнах да тренирам, когато бях 7-годишна, според насоките на баща ми, тъй като едно дете на толкова ранна възраст се насочва от родителите си. Неговата цел беше да тренираме заедно с брат ми и по този начин да имаме възможност да отидем в колеж в САЩ, благодарение на тениса. Но след като показах добри резултата за 14 годишните, постепенно се ориентирахме професионално.


Кой е твоя треньор в момента и можеш ли да ни обясниш с какво ти помага най-много?

 

От 18-годишна тренирам с баща ми Евтим Евтимов. Той притежава страхотна работна етика и силен характер. Също така ми помага с постоянния си стремеж да ми подобрява технически играта. От време на време ползваме и помощта на други треньори.


Къде се подготвяш за турнирите и как протича една твоя подготовка?

 

Обикновено подготвителния сезон сме във Флорида, където имам 2-3 бази. Когато съм извън турнир тренирам по 6 часа дневно заедно с физическата подготовка.

 

Кое е най-трудното да си тенисист от такава класа. Изисква ли много жертви спорта, за да бъдеш сред най-добрите тенисистки в България? 

 

За мен най-трудните моменти са: тренировките на висока скоростна интензивност и издръжливост на корта. Трудна е понякога самата неяснота: какво да направиш за да подобриш играта си, тъй като няма ясни стандарти в тази игра. По отношение на жертвите - за всеки тенисист са различни, но мисля, че общата жертва е недостига на време и енергия за правене на други неща.

 

Животът на тенисистите е много напрегнат. Постоянно пътувате в различни страни. Имаш ли си любимо място?

 

Обичам да пътувам и за късмет нашия спорт ни позволява да избираме турнири, които ни харесват. Рядко ходя на места, които не ми допадат. Имам много любими места и не мога да отлича само едно.

 

От федерацията помагат ли ти? Как се справяш чисто финансово?

 

От миналата година често тренирам в Националния тенис център в София и особено през лятото. В това отношение получавам пълно съдействие от федерацията. Иначе финансово се издържам абсолютно сама и главно от турнири.

 

Как се справяш с напрежението, какво обичаш да правиш в свободното си време?

 

Като се замисля - май няма такова нещо да се справяш с напрежението. Има доста неща, които обичам да правя в свободното си време. Харесвам конната езда, напоследък и голф, спа ваканции, ски, но времето изобщо не стига. Поне като се пенсионирам ще имам какво да правя (Смее се).

 

Какво си пожелаваш повече: пробив в турнир от Големия шлем или титла от по-слаб WTA турнир?

 

На първо време бих предпочела титла от WTA.

 

Как се чувстваш в националния отбор за Фед Къп? Усеща ли се конкуренция за втората ракета на България и какво е настроението в националния отбор?

 

Бих казала, че с отбора сме свикнали взаимно да се борим и подкрепяме за краткия си престой по времето на Фед Къп. Вече сме заедно от доста време и сме свикнали много добре една с друга.

 

Опиши се с няколко думи като човек извън корта. На какво се радваш и по какво тъгуваш?

 

Мисля че, че всички хора имаме тенденция да възприемаме даден човек по личен начин. Както и да се опиша е важно само за мен, но не и за околните. На много неща се радвам в живота, но в момента съм се посветила на тениса и там изпитвам най-силна радост и най-силна тъга.

 

Вижте още с какво щеше да се занимава Диа Евтимова извън тениса и какви са съветите и за най-здравословно меню