Новак Джокович стана спортист на Балканите за 2011 година, Петър Стойчев и Кубрат Пулев в топ 10

галерия:

снимка: SPORTA.BG

Сръбският тенисист Новак Джокович беше определен за Спортист на Балканите в 39-то издание на традиционната анкета на Българската Телеграфна Агенция.

 

Втори е Ивица Костелич (Хърватия), а трети е българинът Петър Стойчев. В допитването участваха 11 агенции от Балканите - БТА (България), АДЖЕРПРЕС (Румъния), ТАНЮГ (Сърбия), Анадолска агенция (Турция), АНА (Гърция), МИА (Македония), МИНА (Черна гора), ФЕНА (Босна и Херцеговина), СРНА (Босна и Херцеговина), ХИНА (Хърватия) и АлбПрес (Албания).

 

Специални гости на официалната церемония по награждаването на призьорите в Национален пресклуб БТА бяха министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, заместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов, председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов, пресконсулът на гръцкото посолство Стефанос Спиру и консулът на посолството на Република Сърбия в България Вукашин Тодорович.

 

"Тази анкета е една от най-старите в България, вече за 39-ти път се организира от БТА и има привилегията да излъчи спортист номер 1 на Балканите за отиващата си година. Много се радвам, че Стефка Костадинова, Свилен Нейков, Иван Ценов и вие колеги сте тук, което означава, че по някакъв начин поддържате тази анкета. Тази година има една малка особеност в гласуването - за пръв път откакто се прави анкетата има толкова много агенции, гласували за спортист на Балканите. Това от една страна се дължи на географско-политическите разделения, които станаха на Балканския полуостров и се народиха нови държави. Така за пръв път ние имаме 11 агенции в анкетата. Надявам се догодина нашите словенски колеги също да се включат. Поканили сме колегите и от Кипър. Нека в бъдеще все повече агенции да участват в тази анкета. Все още обаче се намираме много, много далеч от рекорда на голямата българска спортистка и жена Стефка Костадинова, която е печелила анкетата рекордните пет път", каза генералният директор на БТА Максим Минчев.

 

 

"Горд съм, че присъствам на тази церемония. Радвам се, че шест спортисти от България намериха място в класацията за спортист на Балканите. В последните години става все по-трудно, но тази година имаме четири златни медала от световни първенства", каза министър Нейков.

 

"Това е любимата ми класация. Пожелавам догодина да има само българи в първите 10 и българин да спечели анкетата", добави Стефка Костадинова.

 

Джокович събра 91 точки и убедително заслужи приза. Той стана вторият състезател по тенис в историята на анкетата, който е определен за номер 1 на Балканите, след хърватката Моника Селеш през 1990 и 1991 година. 24-годишният сърбин направи изключителен сезон. Джокович стартира годината със серия от 41 поредни победи и се изкачи на върха на световната ранглиста на 4 август, след като спечели "Уимбълдън".

 

Джокович триумфира в още два турнира от Големия шлем в Австралия и САЩ и завърши годината с общо 10 титли, като допусна само 6 поражения в 76 изиграни мача. Джокович е на почивка на Малдивите и не присъства на церемонията. От името на тенисиста купата на победител и почетната грамота беше връчена от генералния директор на БТА Максим Минчев на консула на посолството на Република Сърбия в България Вукашин Тодорович.

 

Ивица Костелич (Хърватия) беше класиран на второ място с 61 точки. 32-годишният Костелич спечели голямата Световната купа по ски-алпийски дисциплини, както и малката купа в дисциплината слалом. Той записа осем победи за сезона. Костелич също не присъства на церемонията заради ангажименти със състезания. Той ще получи наградата си по време на стартовете от Световната купа в Банско през февруари.

 

Трети с 40 точки се нареди плувецът Петър Стойчев. 35-годишният българин стана световен шампион на 25 километра в открити води в Шанхай през юли, а в същата дисциплина на Европейското първенство в Ейлат в началото на септември той финишира втори само на 4,4 секунди от златното отличие. Стойчев също така завоюва за рекорден 11-и път Световната купа по плувен маратон.

 

Той получи две специални награди като най-предно класираният българин в анкетата, осигурени от най-големия мобилен оператор в България "М-Тел" и от световния букмейкър Tempobet. Главният редактор на отдел спорт на БТА Димитър Вельов подари на Стойчев лаптоп "MTel Light Book", а министър Свилен Нейков му връчи луксозен лимитиран комплект с нумизматична стойност, който включва 28-грамова колекционна монета "Св. Петър" от чисто сребро с частично позлатяване и кръстче.

 

Четвърти остана баскетболистът Димитрис Диамантидис (Гърция) с 38 точки. 30-годишният Диамантидис помогна на Панатинайкос да спечели Евролигата и стана едва третият баскетболист в историята, който за втори път е определен за най-полезен играч във финалната четворка на най-престижния европейски клубен турнир.

 

Хърватката Бланка Влашич стана единствената лекоатлетка, която намери място в топ 10. Тя завърши пета с 33 точки. 28-годишната Влашич спечели Диамантената лига в дисциплината висок скок, а на Световното първенство в Дегу (Република Корея) заслужи сребърен медал, въпреки че скачаше с контузия.

 

На шесто място се нареди българският боксьор Кубрат Пулев, който събра 32 точки в допитването. Пулев направи силна година на професионалня ринг в тежка категория. Той продължи серията си на 14 победи победи (6 с нокаут) в 14 мача, а в края на октомври завоюва Интерконтиненталната титла на Международната боксова федерация (IBF). Пулев не успя да присъства на церемонията заради тренировки в Германия. От негово име почетна грамота от БТА за класирането в топ 10 на "Спортист на Балканите" получи президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински.

 

Иван Милкович беше класиран на седмо място с 31 точки. Той помогна на Сърбия да спечели европейската титла по волейбол и беше определен за най-полезен играч на първенството на Стария континент в Австрия и Чехия.

 

Световният и европейски шампион по джудо в категория до 90 килограма Илиас Илиадис от Гърция се нареди осми с 30 точки, а девети с точка по-малко остана световният шампион по борба класически стил в тежка категория Риза Каяалп (Турция).

 

На десето място завърши състезателката по фехтовка Ана Брънза с 25 точки. Тя помогна на Румъния да спечели титлите на рапира на Световното и на Европейското първенство, а в индивидуалната надпреварата заслужи две бронзови отличия.

 

Номинираните спортисти в анкетата бяха общо 38, като от българите точки получиха още Матей Казийски (волейбол), Елис Гури и Станка Златева (борба) и Калина Стефанова (самбо). Четири държави от Балканите нямат представители в топ 10. Най-напред от македонските състезатели беше класиран натурализираният баскетболист Бо МакКейлб, който остана 13-и с 18 точки. Джудистът Амел Мекич събра най-много точки от спортистите от Босна и Херцеговина. Той се нареди 15-и с 14 точки. Най-добре от Черна гора се представи хандбалистката Бояна Попович, която е 20-а с 8 точки, а състезателят по вдигане на тежести Ерканд Керимай е най-предно класираният албанец. Той е 25-и с 4 точки.

 

Топ 10 в анкетата на БТА за спортист на Балканите за 2011 година:

 

1. Новак Джокович (Сърбия) - тенис - 91 точки
2. Ивица Костелич (Хърватия) - ски-алп. дисциплини - 61
3. Петър Стойчев (България) - плуване - 40
4. Димитрис Диамантидис (Гърция) - баскетбол - 38
5. Бланка Влашич (Хърватия) - лека атлетика - 33
6. Кубрат Пулев (България) - бокс - 32
7. Иван Милкович (Сърбия) - волейбол - 31
8. Илиас Илиадис (Гърция) - джудо - 30
9. Риза Каяалп (Турция) - борба класически стил - 29

10. Ана Брънза (Румъния) - фехтовка - 25

 

Точки в анкетата получиха още:

 

Ерканд Керимай (Албания) - вдигане на тежести
Ромела Бегай (Албания) - вдигане на тежести
Амел Мекич (Босна и Херцеговина) - джудо
Даниел Сарич (Босна и Херцеговина) - хандбал
Матей Казийски (България) - волейбол
Елис Гури (България) - борба
Калина Стефанова (България) - самбо
Станка Златева (България) - борба
Кристина Язициду и Александра Циаву (Гърция) - гребане
Спирос Янотис (Гърция) - плуване
Бо МакКейлб (Македония) - баскетбол
Александру Думитреску и Виктор Михалаки (Румъния) - кану
Флавиус Кочи (Румъния) - спортна гимнастика
Богдан Юратони (Румъния) - бокс
Камелия Лупаску и Николета Албу (Румъния) - гребане
Сандра Избаша (Румъния) - спортна гимнастика
Лучан Буте (Румъния) - бокс
Мете Бинай (Турция) - вдигане на тежести
Йелена Николич (Сърбия) - волейбол
Андрия Златич (Сърбия) - спортна стрелба
Сервет Тазегюл (Турция) - таекуондо
Айлин Дашделен (Турция) - вдигане на тежести
Ана Заринович (Хърватия) - таекуондо
Бояна Попович (Черна гора) - хандбал

Сърджан Мървалевич (Черна гора) - джудо

 

Всички победители в анкетата на БТА "Спортист на Балканите":

 

1973 година: Светла Златева България лека атлетика
1974 година: Мате Парлов Югославия бокс
1975 година: Надя Команечи Румъния спортна гимнастика
1976 година: Надя Команечи Румъния спортна гимнастика
1977 година: Тотка Петрова България лека атлетика
1978 година: Милуш Срейович Югославия лека атлетика
1979 година: Янко Русев България вдигане на тежести
1980 година: Надя Команечи Румъния спортна гимнастика
1981 година: Антоанета Тодорова България лека атлетика
1982 година: Благой Благоев България вдигане на тежести
1983 година: Диляна Георгиева България художествена гимнастика
1984 година: Людмила Андонова България лека атлетика
1985 година: Стефка Костадинова България лека атлетика
1986 година: Йорданка Донкова България лека атлетика
1987 година: Стефка Костадинова България лека атлетика
1988 година: Даниела Съливаш Румъния спортна гимнастика
1989 година: Паула Иван Румъния лека атлетика
1990 година: Моника Селеш Югославия тенис
1991 година: Моника Селеш Югославия тенис
1992 година: Параскеви Патулиду Гърция лека атлетика
1993 година: Иван Иванов България вдигане на тежести
1994 година: Христо Стоичков България футбол
1995 година: Стефка Костадинова България лека атлетика
1996 година: Стефка Костадинова България лека атлетика
1997 година: Стефка Костадинова България лека атлетика
1998 година: Екатерина Дафовска България биатлон
1999 година: Габриела Сабо Румъния лека атлетика
2000 година: Константинос Кентерис Гърция лека атлетика
2001 година: Константинос Кентерис Гърция лека атлетика
2002 година: Георги Марков България вдигане на тежести
2003 година: Йордан Йовчев България спортна гимнастика
2004 година: Мария Гроздева България спортна стрелба
2005 година: Мариан Драгулеску Румъния спортна гимнастика
2006 година: Ваня Стамболова България лека атлетика
2007 година: Румяна Нейкова България гребане
2008 година: Константина ТомескуРумъния лека атлетика
2009 година: Василис Спанулис Гърция баскетбол
2010 година: Станка Златева България борба
2011 година: Новак Джокович Сърбия тенис