Голям успех за аматьорския тенис турнир под егидата на движението NOWWEMOVE

снимка: footura.com

Сдружение Фуутура - в партньорство с Re: Sport и Olympic Sport, има удоволствието да съобщи за успешното завършване на големия тенис турнир за аматьори под егидата на движението NOWWEMOVE, проведен през този уикенд.

 

Импулсът, който ни кара да обичаме тениса, ни поведе към поредното начинание - тенис турнирът NowWeMove. В рамките на европейската седмица на физическата активност и спорта (7-13 октомври) нашето приятелство със сдружение „Фуутура" и комплекс "Спорт Олимпик" в столичния квартал Слатина прерасна в организирането на сингъл турнир, първият на Amateur Tennis Bulgaria в София.

 

Базата предложи чудесни условия за игра, а тъй като активността на участниците (32 мъже и 6 жени) беше голяма за двата корта, се наложи използването на резервен вариант, с допълнителната помощ на ТК „БББ".

 

Октомврийското слънчево съботно утро придаде неповторим нюанс във вкуса на сутрешното кафе, а постепенно за игра започнаха да пристигат тенисисти, предимно от София. Похвално е отношението към любимата игра на бургазлийката Гергана Николова, която беше една от първите, прозвънили на телефона за записване и пропътувала разстоянието от Бургас до столицата. Но пък си заслужаваше...

 

Много от играчите направиха своя дебют в официално участие в турнир. Борислав Митков пък се завърна в игра след 8 месечно отсъствие заради контузия. Останалите бяха познати имена, които искаха предварително да настроят стрелките за предстоящия зимен сезон, както и да сверят часовниците си за това, което са постигнали през дългото и приятно лято.

 

При мъжете отново заложихме на схемата с двойна елиминация - така всеки участник си гарантира минимум две срещи, а дамите играха в една обща група, в която изиграха по 5 срещи. Освен Гергана Николова, желание за победа показаха още Анелия Тенева, Анелия Ангелова, Маргарита Христова, Мария Димитрова и Цветанка Лазарова. Половината срещи тук се изиграха в събота, а името на новата шампионка остана да разберем в неделя.

 

 

При мъжете на пръв поглед фаворити бяха Петър Лазев, Кирил Стоянов, Тихомир Попов, Камен Маздрашки, Никос Панетимитакис...

 

Безспорно с напредване на двубоите в съботния ден се покачваше и нивото на игра. Докато чакаха срещите си, някои от играчите предпочетоха компанията на белота, други на картофките и бирата, трети просто търсеха концентрация.

 

Когато пък се наложеше - може би най-възрастният кортаджия в страната, 80-годишният дядо Стефан помагаше за отличните условия за игра, поливаше чевръсто с мъркуча, събираше паднали листа и като цяло се превърна в талисман на турнира.

 

 

 

 

Срещите напредваха и дойде време за гвоздеят в програмата при жените за събота - двубоят между Анелия Ангелова и Анелия Тенева задоволи и най-претенциозните вкусове по трибуните. С победа все пак се поздрави Ани Тенева - 6:5 (тайбрекът се играеше при 5:5). Под светлините на прожекторите пък трябваше да се изиграе друг трилър - срещата в горната част на схемата при мъжете между Никос Панетимитакис и Тишо Попов. С неповторим колорит и здрава броня на краката, Тишо успя да сломи Никос и го победи в тайбрек - 6:5. Предстоеше му възстановяване и нова битка в неделя, а Никос слезе в долната част на схемата. Уверено напред вървеше Петър Лазев, който не допусна изненади в първите си срещи.

 

Неделното утро леко ни стресна - през нощта дъжд беше освежил иначе топлия уикенд, а тъмни облаци от север продължаваха да ни плашат. Желанието за игра обаче не можа да бъде сломено, а с напредване на деня слънцето отново беше решило да погледа тенис от най-високо ниво. И го получи...

 

При дамите в директен сблъсък между Гергана Николова и Анелия Тенева предстоеше да се реши първото място. След по-агресивна игра и перфектен форхенд Николова триумфира - 7:5. Купата отпътува за Бургас! Второто място е за Ани Тенева, а с два медал за трето място се окичиха Маргарита Христова (нейното първо отличие от турнир), както и Анелия Ангелова.

 

Истинско зрелище с шахматна стратегия беше срещата между Лазев и Кирил Стоянов. Двамата не правеха непредизвикани грешки, а всяка точка беше стратегически премисляна и отигравана. След по-здрави нерви с победата се поздрави левичарят Лазев, а Кирил Стоянов слезе долу, където трябваше да се справи с Никос Панетимитакис и Камен Маздрашки, а след отказване на останалия без сили Тишо Попов, отново предстоеше сблъсък Стоянов - Лазев, вече на финал. Спортсменският дух между двамата доведе и до взаимно решение - ако този път победи Кирил, титлата да бъде решена чрез жребии с монета. Но...

 

 

 

Лекият сервис на Лазев, който все още не е възстановен от стара травма в рамото, отново обърка ритъма на Кирил, който често трябваше да се озовава 2-3 крачки в корта, в най-невралгичната зона. След нова драма и 7:5 титлата спечели Петър Лазев. Медали при мъжете заслужиха Камен Маздрашки, награден лично от една от дъщерите си, както и Тихомир Попов. Честито!

 

С това приключи поредното ни тенис приключение. Благодарим на любезните домакини, на сдружение „Фуутура", както и на всички вас, без помощта на които нямаше да успеем да гравираме историята на любителския тенис у нас с един чудесен турнир.

 

За тези от вас, които са пропуснали тази възможност за игра, има и добри новини - идният уикенд (19-20 октомври) отново предстои турнир, този път на двойки - Triple Double Tennis Tournament. Мястото на срещата е известно - ТК „Диана" в София. Форматът също - двойки жени, двойки мъже и смесени двойки. Не спирайте да преследвате победата - очакваме ви!