Рекорден брой лодки на Kaliakria Cup 2013

35 лодки с 203 участници са готови да стартират на Kaliakria Cup 2013 днес. Шестото издание на черноморската регата събра най-добрите ветроходци у нас с рекорден брой регистрирани участници. И тази година в Kaliakria Cup има международно участие - с една украинска лодка и една лодка от Великобритания.

 

За втора поредна година най-добрата българска сноуборд състезателка Александра Жекова се включва като състезател в екипажа на лодката Домейн Бойар Lady Kaliakria.

 

„Всяка година се опитваме да въведем нещо ново в организацията на Kaliakria Cup. Тази година сме поканили гости, които не са ветроходци и ще се включат в екипажите на гонката в събота. Поканили сме журналисти, спортисти, представители на бизнеса и културата", каза по време на пресконференцията преди състезанието Ангел Лингорски от Kaliakria Resort, съорганизатори на регатата.

 

Лодките са разделени по традиция в четири класа: IRC1, IRC2, Rally и Conrad, в който се събраха 7 екипажа.

 

„Тази година на шест от лодките ще се включат деца от Морски клуб Балчик. По този начин се стремим да осигурим приемственост в спорта и това е една от целите на работата на клуба", отбеляза председателят на Морски клуб „Балчик" Николай Станев.

 

Първият състезателен ден на регатата включва къс морски рейс от 15 морски мили, като вехите са поставени под формата на триъгълник, който ще бъде обиколен два пъти. Първата веха е разположена пред Kaliakria Resort, втората - на 3 мили навътре в морето пред Балчик, а финалът е в близост до пристанищния фар.

 

Регатата продължава до неделя, 9 юни. В събота предстои дългият морски рейс, в който ще се включат гост-състезатели. В екипите на две различни лодки ще се състезават най-добрата българска сноубордистка Сани Жекова и многократната световна шампионка по спортна стрелба Весела Лечева.

 

За неделя са предвидени отново гонки в триъгълника на обща дължина от 15 морски мили.
Освен купата за първо място и плакетите за второ и трето място в различните класове, в неделя най-добрите екипажи ще бъдат наградени с бутилки от отличеното бяло вино Wind от най-новата серия вина на Домейн Бойар Elements. Домейн Бойар е партньор на Kaliakria Cup 2013.

 

Kaliakria Cup 2013 се организира от морски клуб "Балчик" и ваканционен комплекс Kaliakria Resort. Регатата носи името на комплекса, една от знаковите дестинации на Северното Черноморие.
Морски клуб "Балчик" е клуб с дългогодишни традиции в морските спортове и динамична история. Страстта към морето, спорта и истинските изживявания възраждат традицията на клуба през 2007, след като е разформирован през 90-те години.

 

Ваканционният комплекс Kaliakria Resort, се намира на 8 км северно от Балчик и е проектиран от известния испански архитект Густаво Клостер, известен с луксозните си проекти за вили в Коста дел Сол. В рамките на комплекса се намира най-изисканият гурме ресторант на Северното Черноморие "El Balcon del Mundo".