20 ветрохода мерят сили в регатата "Черно море Тол шипс"

Около 20 ветроходни кораба ще участват в регатата "Черно море Тол шипс" през 2014 година. Това съобщи днес във Варна председателят на организационния комитет на регатата Робин Хургрьоне.

 

По думите му между 8 и 10 ще бъдат участниците от клас "А", в който попадат най-големите от тях. Съществува вероятност за първи път в регата да се включат и петте най-големи руски ветроходни кораби, тъй като две от пристанищата, които ще посетят корабите по време на "Черно море Тол шипс" са руски.

 

Регатата ще започне от Варна, а последователно корабите ще посетят Новоросийск, Сочи и Констанца. Корабите ще са във Варна от 30 април до 3 май следващата година.

 

Организаторите се надяват посетителите на грандиозното събитие и съпътстващите прояви да надхвърлят 400 000 души, колкото бяха посетителите при първото издание на регата във Варна през 2010 година.

 

Все още не са ясни всички страни, от които ще има кораби в регатата. Със сигурност ще участват поне 2 руски ветрохода, както и кораби от Румъния, Испания, Италия, Великобритания и Холандия.

 

Председателят на организационния комимет от българска страна кап. Тома Томов изрази надежда, че в регата ще успее да се включи и българската баркентина "Калиакра".

 

Домакинството на Варна на регата ще струва около 400 000 лева, част ще бъдат осигурени от общината.